27.09.2001.
Vitamini (III dio)
Vitamin B12 važan je u normalnom funkcioniranju praktički svih organskih sustava jer djeluje kao bitan čimbenik u stvaranju zdravih stanica. Slabokrvnost, gubitak apetita i poremećaji u održavanju ravnoteže glavni su znaci nedostatka vitamina B12. Manjak ovog vitamina nalazimo u kroničnih bolesnika, u onih na hemodijalizi (kronično zatajivanje bubrega), a nedostatku su podložni vegetarijanci i to posebice djeca s vegetarijanskim načinom prehrane obzirom da su osnovni (i praktički jedini) izvori vitamina B12 životinjskog porijekla. Folacin (folat), također djeluje u iskorištavanju bjelančevina. Nedostatak ovog vitamina manifestira se slabokrvnošću, proljevima i gubitkom apetita i od svih vitaminskih deficijencija najčešće se javlja, a posebno su mu podložna djeca i trudnice. Folacin nalazimo u zelenom povrću, nekim žitaricam i ribljem mesu (plava riba). Biotin i pantotenska kiselina, posljednji su pripadnici B kompleksa, i njihov je manjak u ljudskom organizmu vrlo rijedak. Manifestira se gubitkom kose i kožnim promjenama, a viđa se skoro isključivo uz nedostatak i drugih vitamina iz skupine B vitamina. Nalazimo ih u ribljem mesu, iznutricama, jajima i većini žitarica. Vitamin C predstavlja drugu skupinu vitamina topljivih u vodi i jedan je od najvažnijih sastojaka u formiranju vezivnog i potpornog tkiva u čovjekovom organizmu, antioksidans je i sudjeluje u proizvodnji energije. Upalne promjene kože i sluznica, gubitak kose, promjene u živčanom i sustavu zgrušavanja krvi te opća slabost glavni su znaci manjka C vitamina. Nedostatku C vitamina posebice su izloženi kronični bolesnici i starija populacija. Glavni izvor C vitamina čine svježe voće i povrće. Ukupno gledano vitamini topljivi u vodi relativno su nestabilni sastojci i lako se uništavaju termičkom obradom (npr. kuhanje). Nedostaci vitamina topljivih u vodi češći su u odnosu na vitamine topljive u mastima, ali je i njihova nadoknada brža i lakša.