Vitamini su čarobna riječ, jedna od onih koje najčešće čujete u veterinarskim ambulantama. Vitamini se apliciraju svim psima i mačkama, u svim mogućim oblicima, u svako doba i u čim većim količinama. Bez obzira na to od čega pas ili maca boluju vlasnici često pitaju: "A da mu date neku vitaminsku injekciju?" Vlada, dakle, sveopće mišljenje kako vitamini liječe sve, kako ne mogu štetiti i čak što više, da su uvijek korisni. Pogrešno mišljenje. Vitamini su ponekad neophodni, ponekad mogu štetiti i nisu svi vitamini tako bezazleni kako mislimo samo zato jer ih u ljekarnama možemo kupiti bez recepta te ih sami doziramo kako nas je volja.
Kao prvo naglasiti ću da gotove hrane za kućne ljubimce sadrže dovoljne količine vitamina i minerala te ih nije potrebno dodavati zdravom psu koji jede takvu hranu. Vitamini sa kojima se kod pasa i mačaka najčešće pretjera su vitamini A i D. Hipervitaminoza A česta je u mačaka koje se hrane jetrom. Velike količine vitamina A toksično djeluju na stanice hrskavice i kostiju pa bolesna životinja šepa te dolazi do malformacija kostiju glave i kralježnice.
Hipervitaminoza D u pasa najčešće je izazvana najboljim namjerama vlasnika koji u želji da potpomognu rast kostiju nekontrolirano sipaju u hranu preparate koji sadrže kalcij i vitamin D. Promjene se javljaju na koži, slabi apetit, dolazi do kalcifikacije mekih tkiva, zatvora, a može doći i do zatajenja bubrežne funkcije te raznih neuroloških poremećaja. U veterinarskim ambulantama vitamine apliciramo onda kada za to postoji indikacija, dakle, kao svaki drugi lijek. Indikacije za davanje vitamina su nedostatak nekog od vitamina u prehrani, oporavak od teže bolesti i slično. U svakom slučaju odluka o tome kada, kako i koji vitamin treba dati prepustite svom veterinaru.
Što se tiče preparata koji sadrže vitamine B kompleksa, stvar nije tako ozbiljna. Ako i date preveliku dozu tih vitamina, organizam psa ili mačke sam će odbaciti višak i to neće imati štetnih posljedica, ali neće ni koristiti.
Naranča se može iskoristiti na mnogo načina - u pekmezima, marmeladama, želeima, čajevima, sokovima, koncentratima, eteričnim uljima, kozmetici ili parfemima. Dobila sam domaće, netretirane naranče. Koricu sam naribala i spremila, a jedna je završila u ovom sočnom i aromatičnom kolaču u kombinaciji s mrkvom i lješnjacima.
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!
Raspuknuti keksići pripremaju se tako da se od odležalog tijesta oblikuju kuglice koje se potom uvaljaju u kristalni šećer, pa u šećer u prahu. Tijekom pečenja kuglice poprime karakterističan raspuknuti izgled koji ih čini prepoznatljivima