Vitamini su čarobna riječ, jedna od onih koje najčešće čujete u veterinarskim ambulantama. Vitamini se apliciraju svim psima i mačkama, u svim mogućim oblicima, u svako doba i u čim većim količinama. Bez obzira na to od čega pas ili maca boluju vlasnici često pitaju: "A da mu date neku vitaminsku injekciju?" Vlada, dakle, sveopće mišljenje kako vitamini liječe sve, kako ne mogu štetiti i čak što više, da su uvijek korisni. Pogrešno mišljenje. Vitamini su ponekad neophodni, ponekad mogu štetiti i nisu svi vitamini tako bezazleni kako mislimo samo zato jer ih u ljekarnama možemo kupiti bez recepta te ih sami doziramo kako nas je volja.
Kao prvo naglasiti ću da gotove hrane za kućne ljubimce sadrže dovoljne količine vitamina i minerala te ih nije potrebno dodavati zdravom psu koji jede takvu hranu. Vitamini sa kojima se kod pasa i mačaka najčešće pretjera su vitamini A i D. Hipervitaminoza A česta je u mačaka koje se hrane jetrom. Velike količine vitamina A toksično djeluju na stanice hrskavice i kostiju pa bolesna životinja šepa te dolazi do malformacija kostiju glave i kralježnice.
Hipervitaminoza D u pasa najčešće je izazvana najboljim namjerama vlasnika koji u želji da potpomognu rast kostiju nekontrolirano sipaju u hranu preparate koji sadrže kalcij i vitamin D. Promjene se javljaju na koži, slabi apetit, dolazi do kalcifikacije mekih tkiva, zatvora, a može doći i do zatajenja bubrežne funkcije te raznih neuroloških poremećaja. U veterinarskim ambulantama vitamine apliciramo onda kada za to postoji indikacija, dakle, kao svaki drugi lijek. Indikacije za davanje vitamina su nedostatak nekog od vitamina u prehrani, oporavak od teže bolesti i slično. U svakom slučaju odluka o tome kada, kako i koji vitamin treba dati prepustite svom veterinaru.
Što se tiče preparata koji sadrže vitamine B kompleksa, stvar nije tako ozbiljna. Ako i date preveliku dozu tih vitamina, organizam psa ili mačke sam će odbaciti višak i to neće imati štetnih posljedica, ali neće ni koristiti.
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Stan u novogradnji koja gravitira centru grada Rijeke površine 60m2 dajem u najam. Spektakularni pogled na more, blizina svih sadržaja. Stan je kompletno namješten ...