03.10.2014.
Vrisak, vrijesak, čubar, satureja
Neki dan sjedila sam i razgovarala s prijavljenim polaznicima edukacija iz ljekovitog bilja. Upitam ženu koja sjedi ispred mene koje bilje poznaje a ona mi pokazuje rukom na hrpicu vriska i kaže: „Eto, poznajem majčinu dušicu, a i kadulju sam brala“. I dok joj odgovaram da to nije majčina dušica, u glavi se grizem jer znam da i je i nije u pravu.
O čemu se radi? Svaka regija ima neki svoj naziv za biljku koja raste diljem Hrvatske, ali uvijek postoji neki naziv koji je ipak „služben“.
Satureja montana je primorski vrisak, bijeli vrisak, bijeli vrijesak, čubar, ponegdje čak i magriž (iako je „magriž“ nešto češće naziv za smilje) ili, samo na području Kvarnera - majčina dušica.
No, u stvarnosti, Thymus serpyllum (majčina dušica) je sasvim druga biljka.
Vrisak, pravi, ljekoviti vrisak, u Primorju se često koristio za pranje bačvi od vina, dijelom zato jer je sama biljka jako čvrsta, dijelom zato jer snažno djeluje protubakterijski, pa na taj način čisti i dezinficira.
Također se koristio i kod urinarnih tegoba, pa mi je jedna „domaća“ ženica pričala da joj je njena mama uvijek kuhala vrisak kada bi imala upalu mjehura. Osobno ga najradije upotrebljavam za različite respiratorne tegobe, od jednostavnih prehlada do jakih upala grla i bronhitisa. Ima snažno protubakterijsko i protuvirusno djelovanje, a jedan „babić“ mi je otkrio i da je izlječio gljivice na nogama (atletsko stopalo) upornim točanjem nogu svaku večer u čaju od vriska.
Vrisak umiruje upale kože, ali umiruje i glavu, pa nam može pomoći da se opustimo. Neće kao valerijana ili kamilica djelovati odmah, ali opustiti hoće.
Posebno dobro djeluje ima kod trbušniih viroza, zbog antivirusnog djelovanja, ali i svojstva da steže stolicu, tj. pomaže kod dijareje. Ova prednost (jer biljka je nastala prije tko zna koliko desetaka tisuća godina kada su dijareje bile pogubne) danas je mana koju moramo korigirati prehranom - zamijeniti pola obroka s usitnjenim povrćem. Laganija prehrana ionako je zdrava.
Vrisak možete piti tijekom cijelog dana ako ste pod stresom ili radite na dizanju imuniteta ususret jeseni. Okolica Rijeke ga je prepuna. Sada je vrijeme kada cvate, a ujedno i vrijeme kada se bere. Ako ga ne raspoznajete, pitajte susjeda koji se ponešto razumije u bilje, sigurno ga poznaje. Niste li ga do sada probali, vjerujte, oduševiti će vas njegova miomirisna očaravajuća svježa aroma!
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?