U Primorju se vrisak često koristio za pranje bačvi od vina, dijelom zato jer je sama biljka jako čvrsta, dijelom zato jer snažno djeluje protubakterijski, pa na taj način čisti i dezinficira.


Neki dan sjedila sam i raz­govarala s prijavljenim polaznicima edukacija iz lje­kovitog bilja. Upitam ženu koja sjedi ispred mene koje bilje poznaje a ona mi po­kazuje rukom na hrpicu vri­ska i kaže: „Eto, poznajem majčinu dušicu, a i kadulju sam brala“.  I dok joj odgovaram da to nije majčina du­šica, u glavi se grizem jer znam da i je i nije u pravu. 

O čemu se radi? Svaka regija ima neki svoj naziv za biljku koja raste diljem Hr­vatske, ali uvijek postoji neki naziv koji je ipak „služben“. 

Satureja montana je primorski vrisak, bijeli vrisak, bijeli vrijesak, čubar, pone­gdje čak i magriž (iako je „magriž“ nešto češće naziv za smilje) ili, samo na po­dručju Kvarnera - majčina dušica. 

No, u stvarnosti, Thymus serpyllum (majčina dušica) je sasvim druga biljka.

Vrisak, pravi, ljekoviti vri­sak, u Primorju se često ko­ristio za pranje bačvi od vina, dijelom zato jer je sama biljka jako čvrsta, dijelom za­to jer snažno djeluje protubakterijski, pa na taj način čisti i dezinficira. 

Također se koristio i kod urinarnih tegoba, pa mi je jedna „domaća“ ženica pri­čala da joj je njena mama uvijek kuhala vrisak kada bi imala upalu mjehura. Osob­no ga najradije upotreb­lja­vam za različite respiratorne tegobe, od jednostavnih pre­hlada do jakih upala grla i bronhitisa. Ima snažno protubakterijsko i protuvirusno djelovanje, a jedan „babić“ mi je otkrio i da je izlječio gljivice na nogama (atletsko stopalo) upornim točanjem nogu svaku večer u čaju od vriska. 

Vrisak umiruje upale ko­že, ali umiruje i glavu, pa nam može pomoći da se opustimo. Neće kao valerijana ili kamilica djelovati odmah, ali opustiti hoće. 

Posebno dobro djeluje ima kod trbušniih viroza, zbog antivirusnog djelova­nja, ali i svojstva da steže stolicu, tj. pomaže kod dija­reje. Ova prednost (jer biljka je nastala prije tko zna ko­liko desetaka tisuća godina kada su dijareje bile pogubne) danas je mana koju mo­ramo korigirati prehranom - zamijeniti pola obroka s usitnjenim povrćem. Laga­nija prehrana ionako je zdrava. 

Vrisak možete piti tije­kom cijelog dana ako ste pod stresom ili radite na dizanju imuniteta ususret jeseni. Okolica Rijeke ga je prepuna. Sada je vrijeme kada cvate, a ujedno i vrijeme ka­da se bere. Ako ga ne ras­poznajete, pitajte susjeda koji se ponešto razumije u bilje, sigurno ga poznaje. Niste li ga do sada probali, vjerujte, oduševiti će vas njegova miomirisna očarava­juća svježa aroma!