Trbušnjaci se sastoje od če­tiri mišića i to redom: rectus abdominis, vanjski i unutarnji obli­ques, te napokon transversus abdominis. Prvi od navedenih je i najvidljiviji u ljudi s malo masnog tkiva te tvori ta­ko prepoznatljivi reljef kojeg kolok­vijalno nazivamo i “plo­čice”.

Druga dva smještena su po­stranično, odmah do “plo­čica”, dok je četvrti, dakle transversus abdominis najdublji i najmanje vidljiv, te stoga često i zanemaren. On se prostire horizontalno preko trbušne stjen­ke te ju omata na način da služi kao svojevrsni pojas i poveznica ostalim trbušnim mišićima. Kada se zategne on spušta re­breni luk i potiskuje unutarnje organe prema natrag. Na taj način osigurava sadržaj trbuha za vrijeme svakodnevnih ak­tivnosti poput hodanja ili pak u sportskim aktivnostima, na­ročito kod trčanja. Još je važnija njegova uloga u stabilizaciji zdjelice i donjeg dijela kraljež­nice, što je posebno važno za sve one koji pate od kroničnih križobolja.

No, kada je riječ o estetskoj funkciji jakih trbušnih mišića, tada valja naglasiti da je upravo transversus abdominis pravi “junak” ravnog trbuha. Dok su ostala tri najvidljivija zbog svog smještaja blizu površine, transversus sa svojom funkcijom protekcije unutarnjih or­ga­na podržava “ravninu” same stjenke trbuha.

Klasični trbušnjaci jačaju rectus, trbušnjaci s rotacijama jačaju obliquese, a transversus se najjače zateže kod jednostav­nog uvlačenja trbuha. Upravo to uvlačenje trbuha i jest vjež­banje transversusa koje može pomoći da se izgledni volumen trbuha vizualno smanji. Trans­versuse je moguće jačati sjedeći, ležeći ili stojeći.

Najbolje je učiniti deset uvlačenja trbuha uz izdržaj od deset sekundi pri svakom uvla­čenju. Ukoliko to učinite desetak puta na dan, prvi rezultati mogli bi se vidjeti već nakon ne­koliko tjedana. Važno je pri vježbanju nastojati uvući trbuh najviše što je moguće (maksimalno zatezanje mišića).

Pri ovakvom vježbanju do­gađa se i cijeli niz popratnih pozitivnih pojava na unutar­njim organima, od kojih je naj­vidljivija stimulacija proba­ve pri tako intenzivnoj “masa­ži” probavnog trakta.