Zapadnoškotski bijeli terijer ili popularno zvan Westie veoma je omiljena pasmina kod nas. Kao i ostali terijeri i oni su nekad bili lovački psi. Iako su danas najpopularniji u 18. stoljeću su se štenci svijetle boje uništavali jer se smatralo da su manje oštri. Tek je kasnije pukovnik E. D. Malcolm iz Škotske, koji je posjedovao nekoliko lovačkih terijera, počeo preferirati bijele zbog nezgoda u lovu. Tako je započeo uzgajati samo bijele terijere jer ih je lako uočiti u šumi. Tako su se počele uočavati pozitivne vrline ove pasmine i 1904. god. Britanski kinološki savez priznao je ovu pasminu kao zasebnu. Westie je zaigran, brz, lukav i veoma aktivan ljubimac. Veoma je inteligentan i pun samopouzdanja. Veselog je karaktera i neustrašivog duha. Iako je manjeg rasta veoma je kompaktne i snažne građe, a i veoma je otporan i dobrog je zdravlja. Dužina tijela nešto je kraća od visine psa u grebenu. Noge su im snažne i mišićave, relativno kratke. Šape na prednjim nogama su veće od šapa na stražnjim. Vrat mu je mišičav i čvrst, a gornja linija tijela je ravna. Prsni koš je vrlo dubok i seže do laktova dok mu je rep relativno kratak u obliku mrkve. Prekriven je oštrom, priljubljenom dlakom. Glava je bogato odlakana i nošena pod pravim kutem. Na njoj se odmah primjećuju oči koje su široko usađene, srednje veličine i tamne boje. Posjeduju izrazito oštar, inteligentan pogled. i naravno na glavi se ističu i uši;male, uspravne i čvrsto nošene. Dlaka na ušima je glatka, kratka i ne šiša se. Škarama se samo uokviruje vrh uha jer na tom dijelu ne smije biti resica. Dlaka zapadnošlotskog terijera je veoma bitna karakteristika pasmine. Oni spadaju u oštrodlake pasmine i dlaka im je dvoslojna;vanjska dlaka im je oštra i ravna dok im je potdlaka kratka, priljubljena i mekana. Što se održavanja tiče važno je redovito iščešljavanje 2-3 puta tjedno slicker četkom i češljem sa metalnim zupcima. Uz redovito češljanje i kupanje , njihova dlaka zahtjeva i poseban način uređivanja tzv. trimanje. Kao šta smo već rekli to je poseban način oblikovanja dlake gdje se mrtva dlaka čupka, a živa dlaka skraćuje te se na taj način postiže odgovarajuća oštrina i zadržava karakteristična boja dlake. Ova pasmina se ne linja, a ukoliko vašem Westiju ispada dlaka to je znak da kvaliteta dlake nije u redu. Oni koji drže do dlake započeti će sa trimanjem svog ljubimca već u dobi od 2-3 mjeseca. Tada ga je poželjno istrimati cijeloga i taj tretman ponoviti za 2 mjeseca. Kasnije kada već dobiju formu odraslog westija trimaju se leđa, prsa, vrat i rep. Noge, glava i bočna strana trbuha se ne trimaju već šišaju. Glava se šiša tako da se stvori dojam okruglosti gledano sa prednje strane. Zastavice na nogama poravnamo i šape uokvirimo škarama a tzv. haljinicu(dugu dlaku na trbuhu) poravnamo i skratimo ovisno o želji vlasnika. Bez obzira držite li do dlake svog ljubimca i trimate li ga ili ne, važno je posvetiti vremena i truda njegovoj dlaci. Šišanje i stručna ruka su mu neophodni svaka 2 mjeseca. Lijepo ošišan i održavan westie oduševiti će svakoga a pridodamo li tome i njegov neustrašiv duh i druželjubivost imamo neodoljivu kombinaciju. No kao što većina nas zna terijeri su pravi vragolani i u tome je njihova čar.
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!