Upravo nezaduživanje predstavlja problem za vladajuće. I stoga se oni zadužuju koliko god mogu i koliko god im to tržište omogućuje.


Prošli tjedan Vlada je dala suglasnost za kreditno za­duženje tvrtki Autocesta Ri­jeka-Zagreb (ARZ) od 177 milijuna eura te dala držav­no jamstvo za njega. Pre­mijer Zoran Milanović je odluke o suglasnosti za za­duženje i jamstvu popratio riječima: “I tako 25 godina, OK, tako samo da javnost zna.”

I tako, sada znamo. 

Posuđivanje je, Dragi Vi,  predivna stvar za vođe. Do­biju novac koji mogu pos­redno podijeliti svojim pristašama, smiriti nezadovolj­nike, a ako su inteligentni, ostaviti i nešto za sebe po strani. 

A koristi su nesagledive. Ukoliko budu imali sreće – na vlasti mogu ostati dugi niz godina. Ako ne budu te sreće, novac koji su trošili oni danas biti će briga neke druge vlasti. I cjelokupne populacije. Zato i izjava: “… samo da javnost zna”.

Naravno - posuđivanje no­vaca danas znači i veću zaduženost, kao i manju mo­gućnost zaduživanja su­tra. Ali takvi argumenti ri­jetko kada predstavljaju pro­bleme za vođe. Ukoliko se pokažu financijski odgovornim, i odluče uvesti mjere štednje, imati će manje no­vaca za trošenje i nagrađi­vanje potencijalnih proble­ma­tičnih kategorija. Prim­jeri­ce, sada aktualnih bra­nitelja.  

Konkurencija u vidu opor­be sigurno neće imati tih problema. Oni će bez ikakvog ustručavanja posegnuti za zaduživanjem kako bi te nezadovoljnike privo­ljeli na svoju stranu. To znači da je  sadašnje vodstvo ranjivo. Ne preostaju im ništa drugo nego da se i oni za­duže i tako ostanu na vlasti. Na kraju krajeva, ako izgube, ti dugovi će prijeći u ruke neke druge vlasti i tada im znatno onemogućiti mane­varski prostor. 

Dakle, upravo nezaduživanje predstavlja problem za vladajuće. I stoga se oni za­dužuju koliko god mogu i koliko im to tržište omogu­ćuje. Evo malo primjera sta­rih vijesti: 
Banka.hr iz 22.1.2013: “Linić plasirao više trezor­skih zapisa nego što je planirao: Ministarstvo financija ponudilo je na upis 250 mili­juna kuna i 15 milijuna eura vrijedne trezorske zapise. Bankarske institucije i ostali investitori podastrli su po­nude vrijedne 589 milijuna kuna i 67,5 milijuna eura. U konačnici, na aukciji je upi­sano trezorskih zapisa u vrijednosti 338 milijuna kuna i 41,5 milijuna eura”.

Ili Poslovni.hr iz 2.10. 2012.: “Linić na aukciji 'trezoraca' prikupio puno više od planiranog: Ministar­stvo financija na današnjoj je aukciji kunskih i eurskih 
trezorskih zapisa prikupilo 1,167 milijardi kuna, znatno više od planiranoga”. 

Ili Business.hr iz 30.3. 2010: „Šuker prodao gotovo 800 milijuna kuna trezorskih zapisa: …tako je planirani iznos izdanja u kunama iz­nosio 500 milijuna, dok je ostvareni iznos emisije iznosio 730 milijuna kuna”.  

Svaki put nakon takvih pohoda, ministri financija bi rekli da je bilo izuzetno po­voljno, pa bi bilo šteta ne uzeti tako jeftin novac. Na­ravno, novac su uzimali i njime raspolagali oni – a ra­čune otplaćuju svi državlja­ni. Sjećate se: “…samo da jav­nost zna”.

A kriza? Kriza nije razlog da se zadužuje manje. Re­lativno nedavne krize u Gr­čkoj i na Islandu tada su izazvale strah kod investitora, koji su postrožili uvjete za­duživanja. Zaduživanje pre­staje kada padne ponuda. A tada počinju problemi.

No,  ne možete reći da ni­s­te bili upozoreni.