09.02.2014.
Zamjena antifriza
Kažu da zamjena antifriza nije neki tako strašan posao da ga ne bi mogao učiniti netko tko je bar jednom držao kliješta i čekić u rukama. Krenimo ispočetka: najprije treba znati koliko dugo je stari antifriz u motoru i da li je u vrijeme kad je uliven imao dobar "minus".
Dalje je važno znati da li se u međuvremenu dogodio neki gubitak rashladne tekućine pa je tom prilikom dodana obična voda ili antifriz. Sve tvornice preporučuju da se zamjena vrši svake dvije godine, no ako je u motoru kvalitetan antifriz, ni tri neće predstavljati problem, tj. vaš motor će sigurno biti zaštićen od smrzavanja.
Ako i malo sumnjate u kvalitetu, bolje ga je zamijeniti, nego strahovati cijelu zimu. Dakle, na posao! Najprije upalite motor i zagrijte ga. Ručicu komande grijanja u kabini otvorite do kraja, kako bi hladnjak grijača kabine bio protočan, pa će tako stari antifriz ili ono što je bilo unutra potpuno iscuriti. Ugasite motor da se prilikom rada oko ispuštanja ne bi ozlijedili. Dobro promotrite da li se na bloku motora i hladnjaku nalaze čepovi za ispuštanje. Ako je tako, naravno otpustite ih i pričekajte da sav sadržaj iscuri van. Ako ih nema, odvojite najdonju gumenu cijev, kuda će tekućina isto iscuriti, ali ne sva. U tu svrhu, sa odvojenom cijevi, opet upalite motor i pustite ga da radi petnaestak sekundi. Pumpa vode će tako potjerati zaostalu tekućinu, nakon čega možete cijev vratiti na mjesto i uvjeriti se da je stega ispravna i dobro stegnuta. Sada treba uliti antifriz. Danas se uglavnom u prodaji nalaze koncentrati, pa ih treba razrijediti i to prema tablicama na poleđini pakiranja. Tamo stoji koliki odnos koncentrata i vode je dovoljan za "minus" koga vi želite. Prije toga treba znati i koliki kapacitet ima vaš rashladni sistem, tj. koliko tekućine stane u njega. Uglavnom se kapaciteti srednjih vozila kreću oko pet do sedam litara, no to su samo okvirni podaci. Dobro je vodu (najbolje destiliranu) i antifriz izmješati prije ulijevanja, jer je novi čisti antifriz vrlo agresivan, pa može izazvati propuštanje nekih, već nagriženih mjesta u sistemu. Ako ste nalijevanjem brzo došli do vrha otvora hladnjaka ili oznake posudice za hlađenje, nemojte odmah zatvoriti čep i misliti da je posao gotov. Opet upalite motor i pustite da "povuče" tekućinu u sve otvore i kanale. Tada nadopunite do oznake i pustite da se motor zagrije na radnu temperaturu, i da mu se ukopča ventilator za hlađenje. Ako je tome tako, vaša misija je uspješno završena.
Ne zaboravite nakon nekoliko dana, prekontrolirati da li je nivo isti i da li ima propuštanja, jer se to zna dogoditi nakon zamjene, pa kvar treba hitno popraviti. Kad kupujete antifriz, nemojte biti neupućeni kao ona plavuša koja je došla na pumpu i zamolila prodavača da joj natoči benzin. 95 ili 98, pita prodavač. A što, nemate ovogodišnji...?
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Juha od bundeve i leće
Gusta juha od bundeve nezaobilazno je jesensko jelo gotovo svakog kućanstva, a kada bundevi dodate i leću, dobijete ukusan, hranjiv, kremasti, vege obrok prepun proteina i vlakana
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.