U vrijeme kada svi panično bježe od šećera i masnoća, vrlo popularno je označavanje da nečega nema


Navikli smo da na svakom prehrambenom proizvodu možemo iščitati svu silu informacija – sastav, kalorijsku vrijednost, rok upotrebe i još puno toga. To bi trebalo jamčiti da kupujemo baš ono što želimo i da nam nitko ništa ne podvaljuje. Uz takve podatke bi svakako trebali biti sigurniji. Trebali bi. Ali, proizvođači su vrlo snalažljivi ljudi. Igrom riječi će vas navesti na krive zaključke, iako možda i neće iznositi očite laži. Svrha svega je da vas uvjere kako je proizvod bolji i korisniji nego što faktički jest. I da savršeno odgovara vašim potrebama.

U vrijeme kada svi panično bježe od šećera i masnoća, vrlo popularno je označavanje da NEČEGA NEMA. Naravno, tu se redovito radi o sastojku koji kod mnogih nije baš popularan i koji bi mnogima mogao ugroziti zdravlje ili (barem) vitku liniju. Dakle, izričito i vrlo vidljivo se naglašava da toga nema. Ali to je skrivena udica, koju mnogi zagrizu. Recimo, ako piše da je proizvod bez šećera, to stvarno znači da u njemu nema ni bijelog ni smeđeg šećera. Ali, to ne znači da su zaslađivači isključeni. Dapače, proizvođači u takvim situacijama pribjegavaju vrlo štetnim umjetnim zaslađivačima, recimo saharinu ili aspartamu. Ili maltodekstrin (radi se iz kukuruza), koji se dodatno prerađuje kako bi se osiguralo lakše probavljanje. Ali, baš u tome leži zamka. Brzina probavljanja maltodekstrina je kao i kod običnog šećera, što znači da je i uzlet nivoa inzulina poprilično sličan. Nagli porast šećera u krvi podrazumijeva i brzi pad, što znači da će želja za slatkim rasti i rasti. U takvim okolnostima kutija keksi se brzo isprazni. Upravo dok kažeš „keks“.  Iz kruga slatke ovisnosti teško se izvući.

A što je s proizvodima, na kojima kričavo upadno piše da ne sadrže masnoće? Jasno vam je da ciljaju na one koji muku muče s kilažom i koji svim srcem vjeruju da se izostanak masnoća može izjednačiti s topljenjem sala i vitkom linijom. Nažalost, istina je mrvicu drugačija. Glavni razlog je to što umjesto masnoća obično dobijete ugljikohidrate (najčešće rafinirani šećer) ili visokoprocesuirane proteine, koji okusom podsjećaju na masti. Sve je podjednako loše ako je višak kilograma problem. Ukratko, redukcija masti u prehrani može dovesti do velikih razočarenja. Jeste li znali da su nemasni jogurti često krcati šećerom, skoro kao sladoled? I još jedan primjer. Znate, u principu ne bi trebali izbjegavati zdrave masnoće iz, recimo, kikirikija, avokada ili chia sjemenki. Neki zaziru od 100%-tnog kikirikijevog maslaca, jer procjenjuju da je to za njih premasno. Ali, prehrambena industrija zna sve o vašim strahovima i svašta će napraviti kako bi zadovoljstvo iskazali kupnjom proizvoda. Valjda niste sumnjali da postoje i verzije s reduciranom kikirikijevom masnoćom? Naravno, umjesto prirodnih masnoća kikirikija dodaju kukuruzni sirup, šećer i hidrogenizirane masti. Sve gore od gorega. Baš zbog toga, povjerenje u prokušane trgovačke smicalice po pitanju nemasnog ili manje masnog mogu izazvati potpuno suprotni tjelesni efekt od očekivanog. Debljanje uz nemasni jogurt i nije neko iznenađenje.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]