Od biljke se tradicionalno najviše koristi korijen koji se vadi u rano proljeće i kasnu jesen


Zečji trn Ononis spinosa spada u rod Ononisa kojih u Hrvatskoj ima popisanih 22 vrste, od čega 4 podvrste zečjeg trna Ononis spinose. Ovo je vrlo čest polugrm koji raste na suhim sunčanim livadama u obalnom i brdskom dijelu države. Ima rozi cvijet i bodlje po kojima je karakterističan.

Od biljke se tradicionalno najviše koristi korijen koji se vadi u rano proljeće i kasnu jesen. Koristi se kao jak diuretik pa se tradicionalno ova biljka koristila za izbacivanje vode iz tijela, za čišćenje mokraćnih puteva, upala mjehura i sl., no i kao pomoć kod reume, gihta i sličnih stanja gdje je potrebno iščistiti krv preko filtriranja bubrega. Zečji trn je cijenjena ljekovita biljka još iz antičkih vremena, a danas je najkorišteniji u mješavinama za mršavljenje i protiv celulita.

Vrlo često kombinira se s listovima breze koja ima slično djelovanje.

Također, kombinacija s listovima breze je pogodna za obloge kod kožnih osipa.

Piju se dvije šalice dnevno, polako na gutljaje, a spravljaju se kao prethodno maceriran dekokt. To znači, 1 čajna žličica suhog isjeckanog korijena prelije se s 1 šalicom hladne vode i pusti stajati 12 sati, nakon toga sve se zakuha i kuha 5 minuta, makne s vatre, poklopi i pusti da se smlači do temperature koja nam je ugodna za piti.