Prije dva tjedna bila sam u Krasnom pa sam usput svratila do jednog OPG-a koji uzgaja eko hranu. Banula sam u nedjelju pred mrak s grižnjom savjesti da je nekulturno i da ću smetati ljudima koji su se možda već povukli u kuću na neradni dan. Dočekala me vlasnica pored kombija u kojeg je ukrcavala kašete sa svježim povrćem, ljubazno i spremno. Kao da je najnormalnija stvar da joj u nedjelju predvečer netko dođe po hranu. Povela me u vrt da si sama naberem što želim uzeti. Njen muž je zalijevao povrće daleko na drugoj strani velikog vrta.
Šetala sam među pomidorima, balancanima, salatom, paprikom i oduševljeno brala što sam željela ponijeti sa sobom. Ugodna, mlada žena veselo je čavrljala iako se vidio umor na njenom licu. Kaže da joj na godinu starije dijete ide u Rijeku ili Zagreb u srednju školu u dom i da već očajava. Kaže da obožava život u prirodi, ali nedostaci malog mjesta daleko od grada čine svoje, 14 godina ima, a već će morati otići iz roditeljskog doma. Muž će kasno navečer završiti zalijevanje vrta, u nedjelju kao i svaki drugi dan.
Osjetila sam zahvalnost što imam priliku uopće šetati njihovim vrtom koji je zapravo ogromno polje u kojem su uz povrće rasli i mnogi ljekoviti korovi kako je to i uobičajeno kod eko uzgoja. Kako olako prosuđujemo koliko nam je život u gradovima ponekad težak… I kako olako nam proleti glavom misao da je ta eko hrana skupa, a uzgojena je na pravoj zemlji, za razliku od one uzgojene u tehnološkim staklenicima na svakojakim podlogama. Zaista je privilegija da uopće možemo kupiti takvu hranu! Netko se zbog nje diže rano ujutro i do kasno uvečer radi na polju da bi ju uzgojio na prirodan način.
Netko zbog te hrane nema ni petka ni svetka i bere ju tek kad optimalno dozrije na suncu da ima što više minerala i vitamina u njoj, ne koristi hladnjače u kojima bi ju skladištio danima i tjednima. Netko razbija glavu što će s njom kada prođe par dana ako ju nije prodao i otkida vrijeme od svog sna da ju preradi u namaze, ukiseli, sačuva nekako da ne propadne. Neko još vidi smisla u tome da ostaje u malim mjestima i bavi se poljoprivredom, vozi ju par sati do naših tržnica i stoji za štandom i vječito ljubazno prodaje kupcima.
Koje sreće mi u gradovima imamo što ju možemo samo tako lako kupiti!
A jeste li znali da se u Rijeci barem jednom mjesečno organiziraju zelene tržnice ekološki uzgojene hrane? Jeste li znali da na njima prodaju samo ekološki certificirana obiteljska gospodarstva koja zaista povrće i voće uzgajaju na zemlji i pod suncem, bez umjetnih gnojiva, bez prskanja, samo uz beskonačan ručni rad? Jeste li znali koliko ste sretni ako živite u Rijeci i većim gradovima gdje su ovakve tržnice organizirane da ju uopće možete kupiti?
Potražite na društvenim mrežama, upišite “eko tržnica” i posjetite ih. Kupujući od domaćih ekoloških proizvođača osiguravate da njihov trud ima smisla i da njihov plasman bude redovit u vašem gradu.
Pohodite ih redovito, kupite bar jednu kilu ovakvog povrća, vidjeti ćete razliku. Jer, tamo gdje ide vaš novac , ide i vaša energija!
11.09.2017.
Zelene eko tržnice u Rijeci
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?