Nemojte psa sušiti fenom. Psi se fena boje, a topli zrak ionako ne može prodrijeti kroz gustu podlaku.



Hladni, vlažni i blatnjavi zimski dani stvaraju mnoge probleme našim četvero­nož­nim ljubimcima. Ove go­dine zime još uvijek ne­ma, ali se je, zbog obilnih kiša, većina travnatih povr­šina pretvorila u blatnjave bare. Praktički je postalo nemoguće pustiti psa slobodnog u šumi, a da za par minuta nije potpuno mokar i blatnjav.

U takvim uvjetima pre­poručujem da se u šetnju nosi četka ili češalj, posebno ako imate psa sa dužom dla­kom. Pas se u šetnji relativno brzo suši, pa se četkanjem može odstraniti većina blata sa dlake, posebno sa nogu. Dobro će doći i vlažan ruč­nik kojim ćete psu obri­sati šape prije ulaska u auto. Uko­­liko je pas naviknut da se vozi u transporteru (po­pu­larno to zovemo box), neće biti većih problema. Inače smatram da je to do­bra stvar i što se tiče si­gurnosti, kako vozača tako i psa, i što se tiče praktične strane putovanja sa psom. Kada je pas navikao na vož­nju u transporteru, sam će skočiti u njega, jer već zna da je o njegovo mjesto, a vi ne morate razmišljati o blatnjavim tragovima po zadnjem sjedištu u autu, niti mo­rate namještati nezgodne presvlake za sjedala koje uvijek nekako skliznu sa pravog mjesta...

Ako psa vodite na snijeg, svakako se pobrinite za njegove šape. Ošišajte mu dlake između prstiju kako se za njih ne bi hvatao led. Psi, za razliku od nas, hodaju bosi, a na nogama, prsima i bradi sakupljaju snijeg i blato. U naše stanove i automobile sa sobom do­nose dio nimalo ugodnog zimskog ugođaja u obliku smeđih lokvi i tragova koji ostaju posvuda za njima. Simpatični i nespretni kak­vi jesu, pokušavaju odstra­niti komadiće leda koji su se slijepili s dlakom između prstiju, tresu gla­vom, re­pom, cijelim tijelom, a kap­ljice vode lete u sve kut­ke i zakutke našeg hodnika. Ka­da su šape uredne, mno­go je lakše sa njih od­straniti blato.

Opazite li da jede snijeg, ponekad cijelu grudu koju mu bacite - nemojte se bri­nuti. Njihovo grlo mnogo je manje osjetljivo od našega, a veći dio snijega ionako će mu ispasti iz usta, uz to će se izvrsno zabavljati pokuša­va­jući shvatiti kako to da "lop­ta" nestane čim je on uhvati. Suhim ručnikom obrišite mu samo trbuh i šape, ne­mojte mu trljati leđa jer time samo vlagu utrljate do kože. Nemojte psa sušiti fenom. Psi se fena boje, a topli zrak ionako ne može prodrijeti kroz gustu podlaku. Feniraju se samo oni psi kod kojih to iziskuju posebne frizure (pu­dle).

Osobito se zimi treba pobrinuti za pse koji žive vani. Neka dno kućice bude podignuto barem 10 centimetara od tla. Ako u kućici postavite pregrade iza koje se pas može skloniti da nije na izravnom udaru hladnog zraka, bit će mu ugodno i toplo. Obilnije hranite pse već u jesenskim mjesecima kako bi zimu dočekali spremni, s vlastitim pričuvama. I, na kraju, idite s njima u šetnju kao i za lijepih sunčanih dana. Njima je svejedno koje je godišnje doba - glavno da se negdje ide.