Hladniji i kraći dani svakako unose promjene u našu svakodnevnu rutinu, pa tako i u onu ve­za­nu za naše ljubimce. Šetnje sa psom se skraćuju i pomiču u ranije poslijepodne, kako bismo uhva­tili barem malo danjeg svijetla. Vikend šetnje također su kraće, jer je dan kratak pa se rijetko tko odlučuje na cjelodnevni izlet. Ove godine zima je za sada zaista to­pla, pa se te promjene za sada ne osjete kao za zaista hladnih, bur­nih i kišnih dana.

No, naši psi ne bi se bunili da ih šetamo jednakim intenzitetom i kada je vrijeme ružno. Njima naime, hladnoća, posebno ova pi­to­ma, primorska, ne smeta naro­čito. Ukoliko je pas u šetnji aktivan, ako hoda ili trči uz vlasnika ili se zabavlja lopticom ili igrom sa drugim psom, sigurno mu neće biti hladno. Smrznu se uglavnom vlasnici i to oni koji sjede ili stoje dok se psi igraju. Dakle, rješenje leži u tome da vi kao vlasnici bu­de­te jednako aktivni kao i vaš pas. Hladnoću će psi podnijeti mnogo bolje nego ljetnu vrućinu, pa je ovo zapravo idealno vrijeme i za duže šetnje.

Ukoliko se odlučite za šetnju na snijegu, obratite pažnju na na­ku­pljanje leda među prstima, posebno kod dugodlakih pasa. Ponekad se naprave takvi grume­ni leda i dlake da psu otežavaju kretanje. Pomognite mu malo, ta­ko da odlomite komadiće leda.

Igra sa grudom snijega nije opa­sna, zdrav pas, u dobroj kondiciji ne bi smio snositi nikakve pos­ljedice od toga što je pojeo ma­lo snijega. U vrijeme zime, naše su šume ipak više blatnjave nego snježne, pa preporučujem da se u šetnju nosi četka ili češalj posebno ako imate psa sa dužom dlakom. Pas se u šetnji relativno brzo suši, pa se četkanjem može odstraniti većina blata sa dlake, posebno sa nogu. Dobro će doći i vlažan ručnik kojim ćete psu obrisati šape prije ulaska u auto.

Ukoliko je pas naviknut da se vozi u transporteru (popularno to zovemo box), neće biti većih pro­blema. Inače smatram da je to do­bra stvar i što se tiče sigurnosti, kako vozača tako i psa, i što se tiče praktične strane putovanja sa psom. Kada je pas navikao na vož­nju u transporteru, sam će skočiti u njega, jer već zna da je to njegovo mjesto, a vi ne morate razmišljati o blatnjavim tragovima po zad­njem sjedištu u autu, niti morate namještati nezgodne pre­s­vlake za sjedala koje uvijek neka­ko skliznu sa pravog mjesta...

Što se tiče malenih kratkodlakih pasa, koji se često tresu ne samo od hladnoće već i od uzbu­đenja, nije loše da imaju zimsku garderobu. Danas su na raspolaganju cijele modne kolekcije odje­će za pse, pa će svatko naći nešto što mu odgovara. Kaputići nisu samo šminka, kada je jako hladno, naše kućne maze osjećati će se ugodnije ako su obučene. Jednako važi za kabanice koje šetnju za kišna vremena čine sasvim prihvatljivom. Ukoliko vaš pas na snijegu nosi kaputić, jako je važno da mu ga skinete ako se smoči jer onda potpuno gubi svoju funkciju i umjesto da ugrije psića, još će ga dodatno ohladiti.

Psima koji žive vani treba već u jesenskim mjesecima ponuditi kvalitetan i obilniji obrok nego ljeti kako bi se dobro pripremili na zimu. Neka dno kućice bude podignuto barem 10 centimetara od tla. Ako u kućici postavite pregrade iza koje se pas može skloniti da nije na izravnom udaru hladnog zraka, bit će mu ugodno i toplo. Isto važi za okolokućne mace. Ako ih dobro pogledate, vi­djet ćete da su se već sada sve fino zaokružile, nakupile masnog tki­va kako bi lakše preživjele zimu.

Ukoliko imate priliku, pomo­gnite vanjskim macama tako da napravite pokoju kućicu u koju bi se one mogle skloniti kada je jako hladno... Kućica je slična onoj za ptice, samo nešto veća, a poželjno je da je uzdignuta barem jedan metar od tla. Mace će se rado za­vući unu­tra, posebno ako je tamo nagurana i kakva topla sta­ra krpica....

I, na kraju, šetajte pse isto kao i za lijepih sunčanih dana. Njima je svejedno koje je godišnje doba - glavno da se negdje ide.