Vrlo važna uloga ovih lijekova je antiagregacijska funkcija na trombocitima. Acetilsalicilna kiselina smanjuje mehanizam povezivanja trombocita, pa samim time i njihovo nakupljanje, što je preduvjet kontinuiranog krvotoka

 

 

U najvećem dijelu svijeta je poznat Aspirin. Nastao je u ovom obliku 1987. godine.

Kod nas je dosta popularan i Andol. U svijetu postoji niz naziva za ovaj lijek, a poglavito od kada je prestalo patentno pravo za Aspirin. Termin aspirin se udomaćio u mnogim jezicima i nacijama. Osnovna supstanca svih ovih lijekova je acetilsalicilna kiselina. To je aktivna supstanca, a lijekovi se među sobom razlikuju po dodatnim supstancama (vehikulima i drugima) koji smanjuju komplikacije uzimanja acetilsalicilne kiseline, poglavito u probavnom sustavu. Mnogi će se upitati zašto uopće pričamo o lijeku kojeg poznaje cijeli svijet? Kada imate dosta iskustva, onda ste svjedoci da često dolazi do zlouporabe mnogih lijekova, a posebice onih koji su poznati. Među njima posebnu ulogu ima acetilsalicilna kiselina. Jedno vrijeme to je bio najprodavaniji lijek na svijetu, a poznato je da su se slični oblici koristili još u antičkom dobu.

Danas se ovaj lijek koristi za liječenje dviju osnovnih grupa bolesti. Kao prvo, a to je način na koji se i duže koristi, acetilsalicilna kiselina ima trostruko djelovanje i to kao protuupalni lijek, antipiretik (sredstvo koje smanjuje tjelesnu temperaturu) i analgetik (sredstvo koje smanjuje pojedine vrste bolova u organizmu). Tu trebamo naglasiti da se aspirin pokazao među najboljima kod glavobolja i bolesti zuba. Kod bolova koji nastaju u mišićnom tkivu ili kod grčeva probavnog sustava su se pokazali daleko učinkovitiji spazmolitici (lijekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Naime, treba dobro znati koje lijekove uzimati kod pojedinih bolova. Ako pogriješimo, nećemo imati efekta, a sekundarne komplikacije su i dalje moguće.

Druga vrlo važna uloga ovih lijekova je antiagregacijska funkcija na trombocitima (pločastim stanicama krvi). Samo da ponovimo, krv se sastoji od uobličenih elemenata crvenih krvnih zrnaca, grupe bijelih krvnih zrnaca i pločastih elemenata (trombocita). Uloga  trombocita (između ostalog) je da popravi oštećenja na krvnim žilama tako da se oni odmah slažu oko oštećenja i sprječavaju izlazak krvi iz žila. Kod starijih osoba dolazi do stvaranja nakupina kolesterola i kalcija (aterosklerotične promjene) koje trombociti mogu „shvatiti“ kao oštećenje krvnog suda (što je istina, ali je uzrok različit). Na takvom mjestu se trombociti talože, a samim time može doći do začepljenja inače sužene krvne žile. Acetilsalicilna kiselina smanjuje mehanizam povezivanja trombocita, pa samim time i njihovo nakupljanje, što je preduvjet kontinuiranog krvotoka. Kao terapija se daju manje doze acetilsalicilne kiseline i to stalno od 75 do 100 mg.

  Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]