prim. dr. Jadranko Jelić

specijalist interne medicine, specijalist opće kirurgije

Rođen sam 1950. godine u Sarajevu. Osnovnu školu, gimnaziju i glazbenu školu završio sam s odličnim uspjehom. Obnašao sam dužnost predsjednika Muzičke omladine Jugoslavije. Studirao sam na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Kao liječnik karijeru sam započeo na Zavodu za transfuziologiju u Sarajevu te nastavio na Institutu za transplantaciju organa u Sarajevu. Posebnu pozornost posvetio sam terminalnoj bubrežnoj insuficijenciji te riješavanju tog ozbiljnog problema. Radio sam na odjelu za hemodijalizu, peritonealnu dijalizu, imunologiju. Godine 1983. završio sam specijalizaciju iz interne medicine. Da bi zaokružio cjelokupnu djelatnost riješavanja terminalne bubrežne insuficijencije, a to je transplantacija bubrega, specijalizirao sam i kirurgiju. Imao sam posebnu čast da mi je jedan od učitelja bio i prof. dr. Vinko Frančišković. Radio sam i na organizaciji donorskog sustava. Obnašao sam i funkciju direktora Instituta za transplantaciju organa. S 39 godina dobio sam zvanje Primarius. Tijekom rata bavio sam se vaskularnom kirurgijom u Sarajevu. U Hrvatsku dolazim 1995. godine, a svoju ordinaciju otvaram 1998. godine u Rijeci. Posebnu pozornost posvećujem razvoju psihosomatskog pristupa liječenju pacijenata. Od 2003. godine u praksu uvodim dijagnostiku i terapiju koja se bazira na kvantnoj medicini. Autor sam i koautor niza publikacija, knjiga, znanstvenih i stručnih radova. Član sam više strukovnih i društvenih udruga i organizacija. U zadnjih 10 godina na području dobrotvornog rada preventivno sam diljem Hrvatske pregledao preko 10.000 pacijenata. Vodio sam radijske emisije o zdravlju, a zadnjih pet godina surađujem s Burzom. Osnovni cilj takvog rada je edukacija čitateljsva o osnovnim medicinskim saznanjima na prihvatljiv način.


Članci autora
Može li anemija uzrokovati slabiji vid?
Može li anemija uzrokovati slabiji vid?

Može li anemija utjecati na vid s obzirom da mi je željezo 1? Slabije vidim i kao da su mi umorne oči, sve mi izgleda kao kroz maglu.

Koje pretrage trebam obaviti kako bih saznao uzrok insuficijencije bubrega?
Koje pretrage trebam obaviti kako bih saznao uzrok insuficijencije bubrega?

Imam zdravstvenih problema - dijagnoze su: insuficijencija bubrega i anemija. Imam 89 godina. Od simptoma imam trnce u nožnim prstima i donjoj polovici potkoljenica, otečene gležnjeve te blaže grčeve pri hodanju. Anemiju imam već 15 godina, ali sam krvnu sliku ignorirao jer sam mislio da je to normalno za moju dob, sve dok mi je prije 3-4 godine nije pojavio problem s ravnotežom. Koje preglede trebam obaviti da se sazna uzrok insuficijencije te je li moguće da dođe do poboljšanja? Bih li trebao uzimati neki od eritropoetina kao lijek?

Pitanja čitatelja: Postoji li krvna grupa A + -?
Pitanja čitatelja: Postoji li krvna grupa A + -?

Postoji li krvna grupa A+-? Otac kaže da ima takvu krvnu grupu. Također imamo i dokaz u jednoj njegovoj iskaznici iz 80-ih godina. Ništa o toj krvoj grupi ne mogu naći na Internetu. Molim vaše mišljenje.

Pitanja čitatelja: Mogu li se neutralizirati toksini koje proizvode loše bakterije?
Pitanja čitatelja: Mogu li se neutralizirati toksini koje proizvode loše bakterije?

Probavne tegobe (na razini crijeva) možemo imati ako se poremeti odnos između bakterija vrenja i bakterija truljenja. Najvažnije je ponovno dovesti u ravnotežu odnos bakterija vrenja i truljenja

Pitanja čitatelja: Bolovi u nogama tijekom hodanja
Pitanja čitatelja: Bolovi u nogama tijekom hodanja

Prava intermitentna klaudikacija se može dijagnosticirati ako pacijent ima navedene probleme kada hoda po ravnom, a javlja se u lakšim oblicima kada prijeđe 500 do 1000 koraka

Aspirin ili andol?
Aspirin ili andol?

Prije 14 godina imala sam bronhektazije u gornjem desnom i donjem lijevom režnju te krvarenje s ugrušcima što se odmah smirilo, nakon par minuta. Isto mi se dogodilo i 2007. Od onda se čuvam i više mi se nikad nije desilo.Mogu li pitiandol za cirkulaciju, je li on siguran za mene ili da uzimam aspirin?

Pitanja čitatelja: Zašto dolazi do autoimunih bolesti?
Pitanja čitatelja: Zašto dolazi do autoimunih bolesti?

Nedavno sam pročitao da postoji čak oko sto autoimunih bolesti, to jest, da imunosni sustav napada vlastiti organizam. Zar je moguća tolika „zabluda“ imunosnog sustava?

Pitanja čitatelja: Rh inkompatibilnost majke i djeteta
Pitanja čitatelja: Rh inkompatibilnost majke i djeteta

Tijekom trudnoće može doći do miješanja krvi majke s Rh negativnim faktorom i djeteta s Rh pozitivnim faktorom gdje onda dolazi do stvaranja Rh antitijela koja mogu dovesti do hemolitičkih problema i nastajanju patoloških promjena u plodu

Pitanja čitatelja: Crvenilo po rukama
Pitanja čitatelja: Crvenilo po rukama

Po rukama mi se pojavljuje crvenilo, koja bi to vrsta alergije bila?

Pitanja čitatelja: Trebam li odstraniti žučnu vrećicu?
Pitanja čitatelja: Trebam li odstraniti žučnu vrećicu?

Imao sam problem sa žuči odnosno kamencima, jake bolove u prsima i leđima. Ti kamenci su bili u žučnim kanalima i sad su izvađeni. Doktor mi je preporučio da izvadi žučnu vrećicu, jer će se, kako je rekao, opet vraćati i skupljati kamenci. Trebam li odstraniti žučnu vrećicu s obzirom da se sada osjećam dobro i nemam bolove?