Svaki put kad mi padne imunitet a znam da mi padne jer osjetim manjak energije, dobijem gljivice povezano s E. coli u mokraćnom traktu. Normalne sam tjelesne težine, nemam nekih zdravstvenih problema niti sam teže bolovala. Dugi niz godina sam se borila s E. coli i nakon svakog poroda (bila su dva), povukla se i nije dolazila 2-3 godine i nakon toga opet. Nakon prehlada i viroza se pojavi. Probala sam s antibioticima, D manozom, kapima brusnice, tabletama, čajevima, raznim alternativama. Imam osjećaj da mi imunitet padne čim se malo opustim oko prehrane, pojedem više slatkoga ili ugljikohidrata. Možete li mi dati kakav savjet?

 

Vaš problem je u današnje vrijeme vrlo čest i s takvim slučajevima se susreću skoro svi liječnici.

Iako ste dosta toga naveli, nema podataka o vašoj dobi, radnom mjestu, podložnosti stresu i kako se nosite s njime, a isto tako kako se nosite sa svakodnevnim životnim uvjetima.

Treba naglasiti da je naš organizam stalno pod utjecajima vanjskih elemenata (bakterije, virusi,  gljivice i niz ostalih elemenata). Ako elementi dolaze iznutra onda govorimo o autoimunim oboljenjima. Za rješavanje vanjskih negativnih utjecaja zadužen je naš imunološki zaštitini sustav.

U osnovi se imunološki sustav sastoji od dvije komponente, a to su stanični i humoralni sustav. Pod staničnim se podrazumijevaju stanice koje generalno zovemo leukociti i koji cirkuliraju u krvi. Leukociti imaju dosta podvrsta od kojih svaka ima svoju funkciju.

Humoralni sustav koristi se kontaktom stranog elementa (antigenom) koji stimulira organizam da proizvede antitijela koja imaju zadatak da se nakon ponovnog susreta s antigenom sukobljavaju s njime, da ga unište i tako sačuvaju zdravlje. Tipičan primjer je davanje cjepiva, ali taj sustav radi kada i na drugi način dođe u kontakt s antigenom.

Jak imunitet se stvara prvenstveno pravilnom prehranom - dovoljno ugljikohidrata, proteina, masti, minerala i vitamina, mikroelemenata i vode.

Ako nismo u mogućnosti to si osigurati, onda treba posegnuti za određenim dodacima prehrani (uz napomenu da je najbolje da prvo utvrdimo koji nam element manjka pa da ga ciljano normaliziramo).

Danas na tržištu ima puno takvih proizvoda koji su dobri, ali ne odgovaraju svakom čovjeku isto. Učestale upale mokraćnog mjehura dovode do toga da se više koriste antibiotici koji s jedne strane uništavaju patološke bakterije, a s druge strane uništavaju i bakterije probavnog sustava koji pomažu jačanju imuniteta.

Još jedna sekundarna pojava uporabe antibiotika je povećanje gljivica, a posebno kod osoba koji dodatno uzimaju više ugljikohidrata, a posebice slatkog. U takvom stanju Vaš imunološki sustav nije u mogućnosti da riješava bakterije, novonastale gljivice i uvijek prisutne viruse.

I, na kraju, što učiniti?

Treba preispitati sve gore navedene elemente i utvrditi što nedostaje da se imunološki sustav popravi. Vrlo je važno organizirati, što je moguće bolje, svoj psiho-tjelesni status, jer on je jedan od važnih elemenata jačanja imunološkog sustava. Sa svojim liječnikom dogovorite koje dodatke prehrani trebate uvesti i koliko ih dugo trebate koristiti. Potrebna je i kontrola urologa da bi se utvrdilo stanje mokraćnog sustava.

Manje slatkog, a više šetnje i smijeha!