Crijeva sadrže i dobre i loše bakterije, s time da loše bakterije proizvode neke toksine. Je li takve toksine moguće detektirati i čak selektivno ih nečim neutralizirati?

 

Kao i uvijek, prvo ćemo objasniti osnovne mehanizme i funkcije bakterija u našim crijevima.

U vrlo složenom sustavu probave hrane, važnu ulogu imaju i bakterije u crijevima. Naime,  pojednostavljeno rečeno, hranu koju unosimo treba maksimalno moguće iskoristiti. Sam organizam nije to u mogućnosti, pa mu pomažu bakterije.

Treba odmah reći da je podjela bakterija na dobre (bakterije vrenja) i loše (bakterije truljenja) u stvari kriva podjela.

Svaka od ovih dviju osnovnih grupa ima svoju jasnu ulogu. Bakterije vrenja imaju svrhu da se što više sadržaja iz unesene hrane kvalitetno iskoristi. Bakterije truljenja trebaju ostatak sadržaja u crijevima, koji se više ne može probaviti, dovesti u takvo stanje da taj sadržaj crijeva mogu izbaciti van.

Bez ovih dviju grupa bakterija ne bi bilo života. Pa, u čemu je onda problem?

Probavne tegobe (na razini crijeva) možemo imati ako se poremeti odnos između bakterija vrenja i bakterija truljenja. Bakterije truljenja pri svojem radu oslobađaju plinove. Klinička slika manifestira se u nadutosti te pojačanom smradu vjetrova i stolice. Tu još mogu nastati i opći simptomi: glavobolja, umor, razdraženost.

Kako riješiti ovo pitanje?

Najvažnije je ponovno dovesti u ravnotežu odnos bakterija vrenja i truljenja.

Danas, kad je shvaćena važna uloga bakterija u crijevima, imamo dosta pripravaka koji u sebi sadrže bakterije vrenja.

To su danas popularni probiotici. Imamo i medikamente koji smanjuju nadutost.

Najbolje rješenje je pronaći koja nam hrana koristi, a koja nam smeta (intolerancija, alergija) te na taj način smanjiti rad bakterija truljenja.

Tu treba dodati da je dobro primijeniti i ostale opće metode, a to su kretanje i smanjenje negativnog utjecaja stresa.

Što se tiče detekcije povećanog rada bakterija truljenja, uglavnom nam je potreban samo nos. J