Je li normalno da mjesec dana nakon artroskopije meniskusa koljeno i dalje boli i to više nego prije operacije?

 

Meniskus je mala hrskavična ploča koja u koljenu ima funkciju amortizacije te osiguravanja boljeg prijanjanja zglobnih tijela prilikom pokretanja. Postoje studije koje govore da čak i do 30% ljudi u populaciji ima oštećenje meniskusa, ali nemaju nikakvih simptoma. To znači da procjena liječnika specijaliste o tome radi li oštećenje meniskusa probleme u konkretnom slučaju, nije nimalo laka.

Osim toga, postoje i meniskealne ozljede koje su dio kompleksnijih problema koljena, kao što je, na primjer, artroza, koji mogu biti uzrok dijela, ali ne i svih problema koje pacijent ima s koljenom.

Ukoliko je sve ostalo u redu, a radi se samo i isključivo o ozljedi meniska, tada artroskopija s odstranjivanjem oštećenog dijela može potpuno ukloniti smetnje. Radi li se o kombinaciji uzroka postojećih smetnji, može se dogoditi, a u praksi to susrećemo relativno često, da nakon operacije zaostane dio bolnosti, ili koljeno nastavi oticati.

Kod artroza, moguće je i prolazno povećanje smetnji poslije same operacije. Posebno je taj fenomen prisutan u pacijenata s postojećim oštećenjem ligamenata, odnosno manjom ili većom nestabilnosti zgloba. U takvih situacija, reaktivna upala kosti ispod meniska zna uzrokovati intenzivne bolove.

U svim tim slučajevima rješenje je odgovarajuća, individualno skrojena fizioterapija.

Prije nje, važno je utvrditi moguće razloge produžene bolnosti i oticanja te ih kroz rehabilitacijski prostupak sanirati. Osobito je važno povratiti punu snagu natkoljene muskulature te brzine proprioceptivnog odgovora. Svakodnevne je aktivnosti potrebno modificirati na način da dozvole puptuno cijeljenje te da ne pridonose produženoj iritaciji već oštećenih i upaljenih tkiva.

Preporučam da u svojoj okolini pronađete iskusnog fizioterapeuta, koji će vas pregledati i voditi vas kroz proces oporavka.

Ukoliko i nakon stručno vođene i dovoljno duge fizioterapije zaostane bolnost, dobro je učiniti i kontrolnu magnetsku rezonancu. Iako rijetko, moguće je novo oštećenje meniska nakon artroskopije.