Imam neki strah kada mjerim tlak u sjedećem položaju te sam opušteniji kada to radim u ležećem. Je li ispravno mjeriti krvni tlak u ležećem položaju?

Srčano-žilne bolesti su uzrok najveće smrtnosti u svijetu, pa tako i kod nas u Hrvatskoj. Niz čimbenika učestvuje u nastanku tih problema.

Nabrojimo ih one osnovne: prehrana, tjelesna težina, nedovoljno kretanje, uzimanje nedovoljne količine tekućine, stres, nova pravila života koja nam postavljaju drugi i civilizacija koju prihvaćamo, ali je baš i ne razumijemo dovoljno.

Takva stanja dovode naš organizam u neprirodne uvjete. U početku imamo mogućnost da to kompenziramo, no ta kompezacija nije neograničena i vječna. Obično reagiramo kada se javljaju već teži simptomi, a onda često želimo da nam netko drugi to popravi, a da mi ništa osobno ne poduzimamo, no to je neka druga tema...

Razjasnimo u osnovnim crtama što je to krvni tlak. Vjerujte mi da na mnogobrojnim predavanjima nisam naišao na ljude koji to znaju odgovoriti, a dugogodišnji su pacijenti s uglavnom povišenim krvnim tlakom.

Organizmu je potrebno snabdijevanje sa svim elementima koji su bitni za održavanje života, a isto tako potrebno je da se otpadni produkti svih radnji u organizmu izbace van.

Osnovni sustav koji to omogućuje su srce (kao pumpa) i krvne žile: arterije koje donose potrebne supstance u svaki dio organizma i vene koje odnose iz organizma otpadne produkte metabolizma do organa koji ih onda izbacuje van tijela. Da bi se ta funkcija kvalitetno održavala, kao i u svakom prometu, potrebno je u jedinici vremena obaviti taj posao da bi se kvalitetno organizam snadbio potrebnim elementima i da bi izbacio nepotrebne i po zdravlje štetne elemente.

Dakle, srce je pumpa, a krvne žile su putevi kojima teče krv i odrađuje gore navadene zadatke.

Da bi rad bio uspješan, mozgu je, primjerice, potrebno 5 litara krvi u minuti da bi uredno radio.

Ove radnje se mogu uredno odraditi ako je usklađen rad pumpe i ako su putevi prohodni.

Iz niza razloga najčešće dolazi do problema s arterijskim protokom i srce mora jače pumpati kako bi se izvršile radnje tog sustava.

Vrlo važno je znati koliki je krvni tlak odnosno koliko se napreže čitav sustav da bi obavio sve svoje zadatke.

Nekada je mjerenje krvnog tlaka bio skoro jedini način za utvrđivanje stanja srčano-žilnog sustava. Taj podatak je pokazatelj eventualnih problema i kontrola uspješnosti upotrebljavane terapije.

Prije se po propisu krvni tlak mjerio i na desnoj i lijevoj ruci i na desnoj i lijevoj nozi i to u ležećem, sjedećem i stojećem položaju. Tako smo mogli dobiti niz vrlo važnih podataka koji su pomagali odabrati najbolju terapiju. Danas se to skoro nigdje ne radi. Možda kod sumnje na adekvatnu regulaciju tog složenog sustava, a kao primjer navodim slučajeve kada se netko naglo ustane iz ležećeg ili sjedećeg položaja pa osjeti blagu do jaču vrtoglavicu i druge simptome. To znači da promjenu položaja tijela nedovoljno efikasno prati srčani žilni sustav.

Sada se možemo osvrnuti na pitanje čitatelja. U današnje doba kod pokretnih pacijenata tlak se mjeri u sjedećem položaju, a kod nepokretnih pacijenata u ležećem.

Gospodin navodi da ima neki strah kada mjeri tlak u sjedećem položaju, ali nije jasno kakav strah. Ako mu odgovara da ga mjeri u ležećem položaju, neka tako radi, a bilo bi u redu spomene i svom liječniku da to tako radi.