Problemi dišnog sustava jedni su od najbrojnijih zdravstvenih tegoba od kojih obolijevaju sve dobne skupine, od male djece do osoba starije životne dobi.

Tu su problemi sa sinusima, nosom, grlom, trahejom, bronhima, bronhiolama i samim plućnim parenhimom (alveole). Uzroci su upalne prirode, problemi cirkulacije, alergije.

Upale nastaju zbog virusa, bakterija, gljivica, a oštećenja sluznice zbog alergija te kontaktnim putem (dim cigarete te udisanjem kemijskih sredstava).

Danas ćemo govoriti o problemima dišnog sustava koji nastaju na razini traheje i bronha.

Riječ je o bronhitisu i ili traheitisu. koje se dijele na akutni i kronični oblik bolesti.

Pozornost posvećujemo akutnoj formi jer je ona i najčešće prisutna.

Bronhitisi su brojniji u jesen i zimi, ali mogu se pojaviti tijekom cijele godine. Zbog gore navedenih razloga dolazi do upalnih promjena sluznice traheje i bronha te je otežano izbacivanje sluzi dišnih putova (dnevna količina stvorene sluzi je nešto oko 30 grama). Ta sluz postepeno se penje prema gore i dolazi do pojave kašlja koji treba tu sluz izbaciti van. Pri tome treba reći da je to uglavnom u kombinaciji s upalnim procesima gornjih dišnih putova što dovodi do nakupljanja velike količine sluzi koju treba redovito izbacivati van. U nakupljenom sekretu se javljaju uvjeti u kojima se javljaju dodatne infekcije virusnog, bakterijskog i gljivičnog podrijekla.

Kod pacijenta je prisutan stalni kašalj s iskašljavanjem sadržaja (u tom slučaju ne treba davati lijekove koji umanjuju kašljanje), temperatura, znojenje, umor.

Terapija je mirovanje, uzimanje više tekućine (do 3 litre dnevno), a u slučaju izrazito povišene temperature treba davati lijekove koji smanjuju tjelesnu temperaturu. Ako kašalj nije produktivan (ne iskašljavamo sluz), onda se mogu dati lijekovi koji smanjuju kašalj, ali s tom terapijom treba biti oprezan. Mirovanje treba trajati od 5 do 7 dana, a u slučaju potrebe i dulje.

Standardno je da se nakon tog perioda klinička slika normalizira (nestaje temperatura, bolovi).

Kašalj se smanjuje, ali može potrajati još i do dva tjedna. U slučaju da se stanje ne poboljšava, treba se obratiti liječniku koji će nakon pregleda utvrditi koji je osnovni uzrok nastanku bronhitisa i eventualno dati dodatnu terapiju. Po tisućiti put treba naglasiti da se virusna upala ne liječi antibioticima, koji u takvoj situaciji mogu samo pogoršati stanje i dovesti i do komplikacija (gljivice i slično).

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]