Što su alergije?

Alergije spadaju među najčešće zdravstvene tegobe modernog svijeta. Alergija je ustvari poremećaj imunološkog sustava. Organizam osobe koja boluje od određene alergije, ili pak više njih, ustvari ima neadekvatan imunitet i preosjetljiv je na neke tvari iz okoline s kojima se inače susrećemo svakodnevno. Te tvari zovu se antigeni ili alergeni.

Kako funkcionira alergija?

Svima je poznato da nas imunitet štiti od raznih bakterija, virusa, bolesti i infekcija. U slučaju da osoba pati od alergije, tada njezin organizam ima “pojačan” imunitet i neke inače potpuno bezopasne tvari iz okoliša (određeni alergen ili više njih) registrira kao prijetnju. Organizam reagira na prijetnju stvarajući antitijela koja zovemo immunoglobin E i koja “hvataju” alergen pritom stvarajući histamin koji je ključan za nastajanje alergijske reakcije.

Znate li prepoznati simptome alergije?

Postoje razni simptomi alergija, od lakših do izrazito teških reakcija, a mogu biti lokalni ili na cijelom tijelu, što se zove anafilaksija. Lokalni simptomi se najčešće manifestiraju na mjestima kao što su nos, oči, uši, grlo i koža, dok je anafilaksija puno opasniji problem koji se manifestira u relativno kratkom roku nakon kontakta s alergenom diljem tijela, a može čak dovesti i do smrtnog ishoda.

Alergeni mogu biti sve supstance koje dolaze u kontakt s našim tijelom.

Kako se otkrivaju alergije i mogu li se liječiti?

Više je različitih testova za otkrivanje alergija. Najčešće se koriste kožni testovi, provokacijski testovi te razni krvni testovi.

Mnogi liječnici i znanstvenici rade na istraživanjima kako bi se otkrio učinkovit način liječenja alergija, a rezultat su razne imunoterapije i kemoterapije, ali i brojni alternativni oblici liječenja, npr. terapije parazitima ili homeopatija.

Već više od 50 godina koristi se i kvantna medicina u dijagnostici i terapiji alergija. Tu se najboljom pokazala biorezonantna metoda. Nakon testiranja i otkrivanja alergije slijedi BICOM biorezonantna terapija, moderni postupak za liječenje alergija nastao u Njemačkoj koji se do sada diljem svijeta izvodi uz uspješnost od 87%.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]