Tema anemija je danas vrlo "popularna" i često u razgovoru s pacijentima čujem raznorazna tumačenja o anemijama i njihovom liječenju

 

 

S ovim člankom započinjemo sa serijom članaka koji će govoriti o vrstama anemija, njihovom nastanku i liječenju. Tema anemija je danas vrlo "popularna" i često u razgovoru s pacijentima čujem raznorazna tumačenja o anemijama i njihovom liječenju. Dosta njih bi željelo "popraviti" krvnu sliku.

Prije samog početka trebalo bi ponoviti osnovne pojmove kada govorimo o anemijama.

Prvo, naglasimo da crvena krvna zrnca, kao dio uobličenih elemenata u krvi, imaju osnovnu funkciju da iz pluća prenesu putem krvi kisik do svake stanice organizma. Bez kisika nema života. Isto tako eritrociti imaju još jednu važnu funkciju, a to je da prenesu od stanice do pluća ugljični dioksid koji nastaje kao produkt metabolizma stanica. Taj mehanizam započinje od prvog udisaja novorođenog djeteta i traje do kraja života. Da zaključimo, eritrociti su "vagoni" koji nose kisik iz pluća u stanice, istovare kisik, a zatim " utovaruju" ugljični dioksid i voze ga do pluća gdje se isti izbacuje iz tijela. Ciklusi se neprestano ponavljaju. Normalni broj udisaja i izdisaja organizma u mirovanju je 16 puta u minuti. Kod veće tjelesne aktivnosti broj udisaja-izdisaja se povećava razmjerno potrebama organizma za kisikom. Iako nije tema članka, ovdje treba naglasiti jedan vrlo važan element. Radi se o tehnici disanja. Uobičajena praksa je da ljudi dišu plitko odnosno koriste aktivno jednu trećinu do polovinu kapaciteteta pluća. Tu još trebamo dodati "mrtvi" hod stuba zraka u dišnim putevima, pa dolazimo do zaključka da se veoma bitan element kvalitete života, a to je disanje, obavlja uglavnom vrlo nekvalitetno. Sjetite se samo da je tehnika disanja jako zastupljena kod sportaša, pjevača i svih onih koji imaju potrebu za većom količinom kisika.

No, da se vratimo na temu. Dakle, za određivanje anemije važno je nekoliko stvari. Eritrociti su crvene krvne stanice koje se nalazi u krvi i imaju osnovnu funkciju prenošenja plinova.

U eritrocitu se nalazi protein hemoglobin koji u sebi sadrži željezo kao element koji na sebe veže plinove (kisik i ugljični dioksid). Hematokrit je mjera koja govori koji je odnos eritrocita prema ukupnoj krvi.

 

Sada ćemo navesti osnovne vrijednosti gore navedenih elemenata, s tim da treba naglasiti da se u dijagnostitici koristi još niz podataka (od volumena eritrocita, oblika...).

 

E (eritrociti)  muškarci 4,35 - 5,70  x 1012 u l

                       žene        3,86 - 5,08   x 1012 u l

 

Hb (hemoglobin) muškarci 138 - 175  g/l

                              žene         119 - 157  g/l

 

Htc (hematokrit)  muškarci 0.415 – 0.530

                               žene        0.356 – 0.470

 

Fe (željezo)          muškarci  11-32 mikromola u litri

                             žene           8-30 mikromola u litri

 

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]