Kada govorimo o lijekovima u medicini, onda antibiotici zauzimaju važno mjesto. Skoro da nema čovjeka koji za svog života nije primio antibiotik. O antibioticima se puno priča, a posebno u zadnje vrijeme zbog njihove prekomjerne upotrebe i samim time pojave bakterija na koje antibiotici više ne djeluju. No, još uvijek ima dosta ljudi koji u stvari i ne znaju što su to antibiotici.

Antibiotici su lijekovi koji djeluju na taj način da ubijaju bakterije (baktericidi) ili onemogućuju njihov razvoj (bakteriostatici). Poseban naglasak stavljamo na to da su antibiotici lijekovi protiv BAKTERIJA, a da na suzbijanje i uništenje virusa i gljivica nemaju učinka.

U povijesti medicine posebno mjesto ima 1928. godina kada je znanstvenik Alexander Fleming pronašao prvi antibiotik koji se bazirao na plijesni Penicillium notatum. Neki zlobnici kažu da je to otkriće slučajno, ali treba naglasiti važnost opažanja i zaključivanja novih pojava.

Nakon toga dolazi do velike revolucije u liječenju infekcija te rješavanja velikih epidemija teških bolesti kao što su kuga i sifilis. Zahvaljujući mnogim znanstvenicima, razvoj u otkrivanju novih antibiotika doživio je veliki zamah. S tim napretkom došle su velike koristi u liječenju bakterijskih infekcija, ali u isto vrijeme dolazi i do zloupotrebe korištenja antibiotika.

Zbog prekomjernog uzimanja antibiotika, a posebno onda kada su se antibiotici davali kod virusnih i drugih infekcija kod kojih nisu djelovali, došlo je do stvaranje otpornih (rezistentnih) bakterija koje antibiotici više ne mog uništiti. Posebnu kategoriju sačinjavaju bolničke bakterijske infekcije. Zbog toga što se u bolnicama više koriste antibiotici, a koncentracija bakterija je veća, lakše se stvaraju bakterije koje su otporne na djelovanje antibiotika.

Danas je problem rezistencija bakterija na antibiotike poprimio ozbiljne razmjere. Sve više imamo bakterijskih infekcija za koje više antibiotici nisu učinkoviti.

U isto vrijeme, postoje i farmaceutski interesi koji u novim antibioticima ne vide dovoljan profit.

No, ipak, u zadnje vrijeme, postoje novi pomaci u pronalaženju novih učinkovitijih antibiotika.

Čuli smo za pokušaj stvaranja antibiotika iz sluzi na koži žaba.

Najnovija saznanja govore da je u zemlji pronađen mikrob koji može uništavati druge bakterije. Ono što je najvažnije, u ispitivanju efikasnosti novog antibiotika utvrđeno je da djeluje na dvadesetak bakterija, a posebno na vrlo rezistentne bakterije iz grupe streptokoka i stafilokoka.

Ispitivanja trebaju trajati još tri godine, a proizvodnja se očekuje za deset godina. Do tada, oprez, antibiotike uzimati samo onda kada je to zaista potrebno!

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]