Nakon nekog vremena, kada nema više mogućnosti širenja prema vani, prostata se počinje širiti i prema unutra te na taj način pritišće mokraćovod i postepeno smanjuje njegovu funkciju izmokravanja

 

Iza naslova krije se jedna učestala pojava koja se događa kod muškaraca uglavnom od 40. godine pa na dalje. Slobodno prevedeno reklo bi se da dolazi do rasta prostate koja onda svojom uvećanom masom dovodi do sekundarnih poteškoća pri mokrenju, a onda to dovodi do niza mogućih komplikacija od  upalnih promjena urinarnog trakta do potpunog prestanka mokrenja, krvarenja u u urinu, jakih bolova i još niza komplikacija koje dovode od smanjenja kvalitete života do vrlo teških stanja kod slučajeva kod kojih se kasni s javljanjem u medicinsku ustanovu.

Iako se o prostati i njenim bolestima puno priča, hajdemo prvo ponoviti osnovne informacije. Dakle, što je prostata? To je žlijezda veličine srednjeg kestena i nalazi se na samom dnu mokraćnog mjehura. Osnovna funkcija prostate je da osigura sjemenu tekućinu koja će omogućiti da spermatozoidi iz testisa dođu do zrele jajne stanice žene koja bi trebala biti oplođena. O nekim drugim funkcijama vode se diskusije, ali za sada nema potvrđenih podataka. Starenjem kod muškaraca dolazi do promjene u hormonalnom statusu, ali i u općim promjenama. Jedna od čestih promjena je uvećanje prostate. Još uvijek se sa sigurnošću ne može tvrditi koji je direktni razlog tome. Rekli smo da pojava uvećanja prostate počinje uglavnom nakon 40. godine muškaraca, po nekim podacima i kod njih 85 %. Muškarci stariji od 80 godina imaju povećanu prostatu u 95 % slučajeva. Treba sada naglasiti koji je osnovni funkcionalni problem benignog povećanja prostate. Naime, kroz samu prostatu prolazi mokraćovod  koji odvodi mokraću iz mjehura prema vanjskoj sredini. Blago povećanje prostate ne čini nikakav problem. Naime, u takvim slučajevima prostata se širi prema okolici. No, nakon određenog vremena, kada nema više mogućnosti samog širenja prema vani, počinje se širiti i prema unutra te na taj način pritišće mokraćovod i postepeno smanjuje njegovu funkciju izmokravanja. U početku se to manifestira povećanjem broja mokrenja, a posebice se to odnosi na mokrenje noću gdje se broj mokrenja povećava s vremenom i jačinom pritiska tkiva prostate na mokraćovod. Tu imamo još jedan učestali znak, a to je smanjenje mlaza mokraće pri mokrenju, osjećaj da se nismo izmokrili, potreba za dodatnim "naprezanjima" da se izmokrimo. Na to se postepeno može nadovezati i krvarenje, bolovi i potpuni prestanak mokrenja s uvećanim mjehurom i jakim bolovima u donjoj zdjelici. To su slučajevi ako se pacijent ne javi prije svome liječniku.

O prevenciji, kontroli i liječenju u drugom nastavku!


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]