„Moj suprug, inače obrtnik, sklopio je pred petnaestak godina ugovor o osiguranju moga života za slučaj smrti i doživljenja kod osiguratelja X, a za korisnika je za slučaj doživljenja isteka ugovora odredio mene, a za slučaj da ja umrem prije isteka ugovora za korisnika je odredio sebe, a ja sam se s tim odredbama suglasila u ponudi osiguranja.

U međuvremenu smo se razveli, ali je po dogovoru, jer smo ostali u dobrim odnosima, on i dalje plaćao premiju osiguranja. Ugovor ističe za pet godina. Kako mi je u međuvremenu odrastao sin i potrebno mu je pomoći, jer osniva svoju obitelj, htjela bih svoje pravo na isplatu osigurnine prenijeti na njega i omogućiti mu da on zatraži prijevremenu isplatu osigurnine. Međutim, moj bivši suprug, zbog razmirica koje je imao s našim sinom, s tim se ne slaže i prijeti da će za korisnika umjesto mene imenovati svoju novu suprugu, ili da će on zatražiti prijevremeni otkup police osiguranja života…Može li on to učiniti i što da ja radim da zaštitim interese svoga sina?“ Tea H.

U slučaju koji navodi naša čitateljica očito se radi o ugovoru o osiguranju života za slučaj smrti i doživljenja ugovorenog roka (istek ugovora) osigurane osobe (naša čitateljica), u kojemu je korisnik osiguranja za slučaj doživljenja postao neopoziv (čitateljica je prihvatila imenovanje za korisnika, v. čl. 983., st.2. Zakona o obveznim odnosima). Sukladno tome, ugovaratelj osiguranja/bivši suprug ne može opozvati imenovanje korisnika (svoje bivše supruge) za slučaj doživljenja.

On ne može imenovati korisnikom za slučaj smrti svoje bivše supruge (osigurana osoba) svoju novu suprugu, bez pisane suglasnosti njegove bivše supruge (naša čitateljica). No, naša čitateljica ne može kao korisnik prenijeti/ustupiti pravo na osigurninu na svoga sina bez pisane suglasnosti svoga supruga kao ugovaratelja osiguranja (v.čl. 986. Zakona o obveznim odnosima).

Što se tiče suprugove prijetnje da će on zatražiti otkup police osiguranja, on - kao ugovaratelj osiguranja - to može učiniti, ali će otkupljena osigurnina biti isplaćena supruzi kao neopozivom korisniku, ako ona to traži (čl. 978., st.3. Zakona o obveznim odnosima). Kao što vidimo radi se o svojevrsnoj pat poziciji iz koje je izlaz moguć samo sporazumno.