Bolest o kojoj se prije nije puno govorilo, danas predstavlja problem koji se javlja kod sve večeg broja ljudi. To je vjerojatno zato što je danas dijagnostika sve bolja i bolja, a i pozornost koja se posvećuje tom problemu je sve veća i veća.

Celijakija spada u nasljedne bolesti kod koje dolazi do intolerencije na gluten, protein koji se najviše nalazi u pšenici, ali ga ima i u raži, ječmu i zobi. Ta bolest se odvija na sluznici crijeva te pored problema probave glutena oštećuje i probavu drugih nutrijenata.

Točna genetska struktura koja prenosi ovu bolest nije još poznata, a od te bolesti mogu oboljeti sve dobne skupine.

Simptomi celijakije mogu biti različiti, ali pozornost treba posvetiti stolici koja je neuredna, može biti obilna, sluzava, slabije kolorirana, s jako neugodnim mirisom.

Uz to ide opća slabost, umor, nervoza, osoba gubi na težini. Posebnu pozornost treba posvetiti kod razvoja djece. Ako slične pojave traju duže, obavezno se treba javiti pedijatru.
Nakon što se bolest dijagnosticira, osnovno liječenje se sastoji u potpunom izbjegavanju glutena u prehrani.

Tu, za pacijenta, nastaju problemi, jer tradicionalno, naša prehrana je bazirana na velikim količinama kruha, peciva, tjestenine i kolača.

Vrlo je važno ozbiljno shvatiti taj problem i donijeti odluku o pridržavanju izbjegavanja namirnica u kojima ima glutena.

U početku to izgleda kao nemoguća misija, ali s vremenom se na to naviknemo i možemo se i dalje vrlo kvalitetno i ukusno hraniti. I živjeti.

Kod pacijenata koji pravilno shvate svoj status i koji se pridržavaju osnovnih pravila, život s tom bolesću može biti normalan, kao i kod drugih koji nemaju tu bolest.

Treba još nešto naglasiti. U svijetu postoje trendovi u svemu, pa i u pogledu na zdravlje. Danas je jako popularno tražiti hranu bez glutena.

Napominjem da je hrana bez glutena potrebna samo onima koji boluju od celijaklije. No, ne zaboravimo da danas ima dosta ljudi koji imaju alergije i intolerancije na bijelo brašno, pa preporučam i onima koji nemaju celijakliju da smanje unos bijelog brašna.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]