Cink ima važnu funkciju u radu preko 300 enzima. Sudjeluje u sintezi proteina, pa samim tim i stvaranju DNA. Sve više je jasna i uloga cinka u imunološkom, neurološkom i reproduktivnom sustavu

 

 

Oligoelementi ili mikroelementi su one supstance koje se nalaze u organizmu u minimalnim količinama, ali u isto vrijeme odgovorni su za niz vitalnih funkcija i za očuvanje zdravlja.

Danas ćemo reći neke osnovne činjenice o ulozi cinka u našem organizmu.

Cink je metal koji se u periodnom sustavu označava sa Zn. U prirodi se nalazi u raznim formama s drugim elementima te se treba tehnološki obraditi da bi dobili što čistiju formu cinka.

Cink se upotrebljava u industriji, ali nas ovdje  zanima uloga cinka u našem organizmu.

Odmah da naglasimo da naš organizam nije u mogućnosti sam proizvoditi cink, već je potrebno da isti u organizam unosimo s hranom. Ovisno od autora do autora, normalne vrijednosti razine cinka u organizmu kreću se od 1 do 4 grama.

Najviše ga ima u mišićima, kostima, žlijezdama, jetri i drugim organima.

Relativno kasno je otkrivena uloga cinka u organizmu, a danas se zna da cink ima važnu funkciju u radu preko 300 enzima. Cink sudjeluje u sintezi proteina, pa samim tim i stvaranju DNA. Sve više je jasna i uloga cinka u imunološkom, neurološkom i reproduktivnom sustavu. Cink spada i u antioksidanse, a poznata je važnost tih procesa za zdravlje i normalnu funkciju organizma. Pored gore navedenog, treba još naglasiti da cink sudjeluje i u metabolizmu ugljikohidrata te kao takav je odgovoran i za nastanak dijabetesa. Još samo nešto, homeostaze su vrijednosti u organizmu koji on sam održava kako bi čitav sustav radio kako treba. Jedna od važnih homeostaza je održavanje balansa kiselo lužnatog stanja organizma. Prema svemu sudeći, i u ovom veoma složenom mehanizmu učestvuje i cink.

Mislim da i ove do sada iznesene činjenice same po sebi govore o važnosti uloge cinka u organizmu.

Naglasili smo da se cink unosi u organizam putem prehrane. Na prvom mjestu to su plodovi mora, školjke i ribe. Pošto se u standardnoj prehrani plodovi mora ne koriste dovoljno, drugi izvori su crveno meso, meso peradi i mliječni proizvodi. Što se tiče sadržaja cinka u biljkama, ima ga, ali se teže može apsorbirati u probavnom sustavu.

Nedostatak cinka u organizmu se odražava na niz metaboličkih procesa. Među prvim je problem s probavnim sustavom te u imunološkom i nizu drugih sustava.

Bilo bi dobro da se sa svojim liječnikom konzultirate o mogućim problemima kojima je uzrok smanjena razina cinka u organizmu.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]