Poštovana čitateljica Burze postavila je jedno pitanje koje se odnosi na period nakon operativnog liječenja ulkusa/čira na duodenumu/dvanaesniku. Na žalost, iz pitanja čitateljice nije jasno koja je njena starosna dob, kako je prošao operativni i post operativni tijek. Pacijentica navodi da je od operacije prošlo mjesec dana, a da oporavak, prema njenom mišljenju, traje dugo i da se ne osjeća najbolje.

Prvo, objasnit ćemo što je to čir na dvanaesniku. Dvanaesnik je dio probavnog sustava koji izlazi iz donjeg dijela želuca i produžuje se u tanko crijevo. U taj dio probavnog sustava ulijevaju se probavni sokovi jetre i gušterače koji pomažu varenju hrane.

Uzrok nastanka čira na dvanaesniku je najčešće je zbog oštećenja sluznice dvanaesnika uzrokovana većom koncentracijom kiseline kao sastavnog dijela želučanog sadržaja. Taj problem se najviše događa u dobi od 30 do 50 godina. U anamnezi imamo evidentni stresogeni način života koji je praćen neadekvatnom prehranom.

Bolest je praćena sa bolovima, općom slabošću, izgubljenim apetitom, neurednom probavom, nadutošću. Jača je tijekom noći, a može se smanjiti uzimanjem hrane.

Liječenje je u početku konzervativno što uključuje promjenu prehrane, odmor i medikamentoznu terapiju. U većini, nakon toga se stanje stabilizira. U slučaju da se na ovaj način ne može riješiti problem, pristupa se operativnom zahvatu. Posebno je to kod “zapuštenih” slučajeva, kada pacijenti ignoriraju simptome.

Sjećam se jedne pacijentice koja je liječila ovaj problem sa jakom rakijom. Nakon ovog “načina liječenja” ista je završila na operativnom stolu sa mnogim post operativnim komplikacijama i jedva je ostala na životu. Njena rehabilitacija je trajala preko 6 mjeseci. Kada je u pitanju operativni zahvat svakako je bolje da se isti obavi planirano, a da se ne čeka incident i komplikacije koje onda zahtijevaju invazivniji operativni zahvat i težu i dulju rehabilitaciju.

Pošto ovi podaci nisu navedeni u pitanju naše čitateljice, pokušati ćemo općenito i odgovoriti.

U prvom redu treba pripaziti na prehranu sa težištem izbjegavanja, masne, začinjene hrane. Treba izbjegavati obilne obroke, a prehranu raspodijeliti na 5 do 6 manjih obroka. Bili bi dobro uraditi alergo test da se vidi koja hrana ne odgovara pacijentu. Iz prakse na prvom mjestu je to bijelo brašno, kravlje mlijeko i jaja, te hrana koja dovodi do nadimanja. Potrebno je uzimati dovoljno tekućine. Nakon operacije i izlaska iz bolnice treba postupno, po mogućnosti pod kontrolom stručnjaka, povećati tjelesne aktivnosti. Kvalitetan san je osnova bržeg oporavka. Naravno, redovita kontrola kod liječnika je dio kvalitetnog oporavka.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]