Cistitis (upala donjih mokraćnih putova, mjehura i mokraćovoda) je jedna od češćih upala u organizmu, posebice kod žena zbog anatomske građe (blizina izlaza mokraće i stolice).

Čimbenici koji dovode do cistitisa su bolesti mjehura, urodinamika, spolni odnosi, medicinske intervencije, problemi prostate, oslabljeni imunitet.

Prema medicinskoj literaturi, u do 90% slučajeva uzročnik upale je bakterija Escherichia coli koja obitava kao bakterija truljenja u crijevima.

Simptomi cistitisa su učestalo mokrenje, slabija kontrola mokrenja, pečenje pri mokrenju, a kod težih oblika tresavica, izrazito povišena tjelesna temperatura.

Bolest se najčešće dijagnosticira pregledom urina. Najbolji nalazi se dobiju od jutarnjeg urina, koji se treba pravilno uzeti, a to znači da se prije svega opere spolovilo te da se prvi dio mokrenja preskoči i uzme se srednji mlaz.

Pregledom urina utvrdi se prisutnost bijelih krvnih zrnaca (leukocita), često i crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), bakterija i sluzi.

Nakon pregleda urina preporuča se uzeti urinokulturu da se utvrde koje bakterije su u pitanju (poželjno 3 urinokulture) i antibiogram da se odredi adekvatan antibiotik koji će na najbolji način zaustaviti razvoj bolesti.

Ova bolest se, kao i većina, dijeli u akutna i kronična stanja. Akutni cistitis nastaje naglo te uz adekvatnu terapiju nestaje nakon nekoliko dana. U slučaju da se te pojave nastave, govorimo o kroničnom cistitisu koji je sve teže i teže liječiti.

U slučaju opetovanih upala mokraćnog mjehura preporuka je da se pacijent javi urologu koji treba utvrditi stanje urinarnog trakta, jer samo upotreba antibiotika u dužem vremenskom periodu dovodi i do kroniciteta bolesti te sekundarnih komplikacija upotrebe antibiotika.

Terapiju određuje liječnik, a pacijent treba uzimati više tekućine (minimum 1,5 litru vode, čaja).

Treba održavati higijenu spolovila, nastojati da se izmokrimo do kraja, ne uzimati alkohol i, što je jako važno, ne prekidajte uzimati lijekove kod prestanka kliničkih problema, jer prestanak bolova ne znači da je bolest izliječena.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]