Kad se postavi sumnja da kod pacijenta postoje alergijske reakcije, potrebno je utvrditi na koje elemente je alergičan

 

Kako funkcionira alergija?

Svima je poznato da nas imunitet štiti od bakterija, virusa, bolesti i infekcija. U slučaju da osoba pati od alergije, tada njezin organizam ima "pojačan" imunitet i neke inače potpuno bezopasne tvari iz okoliša (određeni alergen ili više njih) registrira kao prijetnju. Organizam reagira na prijetnju stvarajući antitijela koja zovemo imunoglobin E i koja hvataju alergen, pritom stvarajući histamin koji je ključan za nastajanje alergijske reakcije.

 

Znate li prepoznati simptome alergije?

Postoje razni simptomi alergija, od lakših do izrazito teških reakcija, a mogu biti lokalni ili po cijelom tijelu, što se zove anafilaksija.

Lokalni simptomi se najčešće manifestiraju na mjestima kao što su nos, oči, uši, grlo i koža, dok je anafilaksija puno opasniji problem koji se manifestira u relativno kratkom roku nakon kontakta s alergenom diljem tijela, a može čak dovesti i do smrtnog ishoda.

 

Vrlo je važno naglasiti da se prema alergijskim bolestima trebamo ozbiljno odnositi, a to znači da se što prije otkrije koje nam suspstance smetaju te da iste izbjegavamo i da uzimamo adekvatnu terapiju, a u najtežim oblicima trebamo biti spremni da se hitno javimo u medicinsku ustanovu. Bilo bi dobro da u osobnoj dokumentaciji, koju nosimo sa sobom, imamo i  dokument u kojem će biti informacije o našoj alergijskoj osjetljivosti.


Kako se otkrivaju alergije?

Kako smo rekli, kad se postavi sumnja da postoje alergijske reakcije kod pacijenta, potrebno je utvrditi na koje elemente je alergičan.

Više je različitih testova za otkrivanje alergija.

Prvi i jako važan je pratiti reakcije svojega organizma. Naime, kada je proljeće i pojačano kišete,  oči vam jače suze te vam curi iz nosa, jasno je da postoje elementi koji ukazuju na alergijsku reakciju.

Pojedete jagode i dobijete urtikariju.

To su sve informacije koje nam šalje naše tijelo da se nešto događa na alergijskoj osnovi.

Tada nastupa druga faza kada treba uraditi alergo test.

Najčešće se koriste kožni testovi, provokacijski testovi te razni krvni testovi.

Zadnjih 60 godina u svijetu se koristi još i biorezonantna metoda koju i mi radimo u našoj ordinaciji.



Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]