Podrijetlo ketchupa, koji prvotno uopće nije sadržavao rajčice nego fermentiranu ribu, treba tražiti u dalekoj prošlosti u Aziji


Ketchup je zasigurno jedan od najpopularnijih umaka diljem svijeta. Gotovo je nemoguće zamisliti roštilj, pomfrit ili sendvič bez ovog dodatka. Podrijetlo ovog umaka, koji prvotno uopće nije sadržavao rajčice nego fermentiranu ribu, treba tražiti u dalekoj prošlosti u Aziji.

Riječ ketchup potječe od kineskog ke-tsiap, što označava umak od ribe koji se pripremao tako da se staklenka sa svim sastojcima ostavljala na suncu oko 20 dana. S vremenom je modificiran u tekućinu jantarne boje koja se radila od usoljenih i fermentiranih srdela. Kineski mornari su ovaj umak donijeli u Maleziju gdje je postao kechap  i ketjap u Indoneziji. Britanski mornari su ovaj umak prenijeli i na svoje otočje gdje su ga i sami počeli proizvoditi. Rajčica je postala neizostavan sastojak ketchupa tek u 19. stoljeću, jer se do tada uzgajala kao ukrasna biljka i smatrala se otrovnom. Godine 1869. Henry John Heinz pustio je u prodaju svoj, danas širom svijeta poznati ketchup.

Ukoliko imate domaćih zrelih rajčica i malo vremena viška, možete napraviti i svoj vlastiti ketchup.



 

SASTOJCI:

  • 3 kg rajčica
  • 250 g grožđica
  • 3 režnja češnjaka
  • 1dcl aceta balsamica
  • 2 dcl octa
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić
  • curry
  • smeđi šećer

 

PRIPREMA:

Rajčice oprati i narezati na komadiće. Rajčice, grožđice i protisnuti češnjak dodati u veći lonac i kuhati na srednje jakoj vatri oko 2-3 sata povremeno miješajući i pazeći da se ne zalijepi za dno. Nakon otprilike dva sata štapnim mikserom izblendajte smjesu, dodajte ocat i začine i ostavite da se kuha na laganoj vatri još pola sata, odnosno do željene gustoće ketchupa (i dalje miješajući). Kada je ketchup gotov, potrebno ga je propasirati i spremiti u sterilizirane boce ili staklenke.