Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Kuglof od jabuka i bundeve
Kuglof od jabuka i bundeve

Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani

Brownie od rogača
Brownie od rogača

Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)

Kolač od krušaka, čokolade i lješnjaka
Kolač od krušaka, čokolade i lješnjaka

Kruška je izvrstan izvor vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje. Redovita konzumacija kruške može poboljšati probavu, smanjiti rizik od kroničnih bolesti i podržati zdravlje srca

Chutney od smokava
Chutney od smokava

Chutney je pikantni slatko-kiseli umak od zrelog voća, povrća i začina koji oplemenjuje brojna jela

Jastučići punjeni amulama
Jastučići punjeni amulama

Plodovi amule poznati su pod različitim imenima poput divlja šljiva, ciborica, dženerika, arzelinka te brojnim drugim. Amula dozrijeva od srpnja do rujna. Zreli su plodovi slatko-kiselkasti i sočni

Salata s grillanim breskvama i burratom
Salata s grillanim breskvama i burratom

Lagano, ukusno i hranjivo jelo za ove tople ljetne dane sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Slatkoća ovog voća savršeno se stapa s kremastom burratom

Otkrila sam novu omiljenu ljetnu slasticu - semifreddo!
Otkrila sam novu omiljenu ljetnu slasticu - semifreddo!

Ovaj „napola hladan“, odnosno zamrznut desert je kao stvoren za tople ljetne dane. Sličanmousseu, samo hladniji,semifreddose najčešće poslužuje kao ledeni kolač ili torta

Mladi krumpir zapečen sa sirom i peršinom
Mladi krumpir zapečen sa sirom i peršinom

Ima jedna pošalica koja kaže da je krumpir namirnica koja savršeno pomaže u skidanju kila, samo ga treba okopavati, a ne jesti. Ljudi krumpir doživljavaju kao nezdravu namirnicu jer ih se često priprema na način koji nije zdrav i kombinira s ostalim visokokaloričnim sastojcima, iako on sam po sebi to svakako nije!

Kolač od bresaka i borovnica
Kolač od bresaka i borovnica

Ovaj jednostavan kolač s breskvama i borovnicama je idealan za popodnevna druženja uz kavu

Muffini od marelica i jogurta
Muffini od marelica i jogurta

Ovi baršunasti plodovi su ukusni, jedu se svježi, suše se ili se prerađuju u sokove, džemove i kompote