Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Salata od avokada, feta sira i slanutka
Salata od avokada, feta sira i slanutka

Za ovu zdravu salatu od avokada, feta sira i slanutka potrebno vam je desetak minuta vremena, a možete je jesti samu ili poslužiti uz roštilj

Galette od čokolade i trešanja
Galette od čokolade i trešanja

Ova rustikalna pita s čokoladnim tijestom i slatkim punjenjem od trešanja odličan je proljetni desert. Možete je poslužiti hladnu ili uz kuglicu sladoleda od vanilije za toplo hladnu kombinaciju

Energetske kuglice
Energetske kuglice

Od svega pet sastojaka i 15-ak minuta utrošenog vremena dobit ćete ove odlične zdrave kuglice

Punjene lignje
Punjene lignje

Gastronomski gledano, najbolja je svježa, netom ulovljena lignja. S druge strane, dobro podnosi zamrzavanje, najbolje neočišćena

Puretina sa šparogama
Puretina sa šparogama

Divlja primorska šparoga (Asparagus maritimus) raste kod nas u primorju kao samonikla biljka od ožujka do lipnja, a beru se njezini mladi izdanci

Crumble od jagoda
Crumble od jagoda

Nemate vremena za komplicirane recepte? Onda je ova mrvičasta pita s jagodama (a trenutno ih ima posvuda) idealna za vas!

Tart od čokolade i pistacija
Tart od čokolade i pistacija

Ovaj čokoladni tart s pistacijima, koji se ne peče, je bez glutena, jaja i bijelog šećera, a ukoliko koristite i vegansku čokoladu, onda je i veganski desert

Quiche od batata i špinata
Quiche od batata i špinata

Zbog velike količine željeza špinat je učinkovit je u liječenju anemije, a folna kiselina u njegovom sastavu neophodna je za zdravu trudnoću i stvaranje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca

Kineska peciva s povrćem
Kineska peciva s povrćem

Dim sum obuhvaća sva jela napravljena od tijesta i punjenja bilo mesnim, povrtnim ili morskim nadjevom. Mogli bi ih usporediti s naši knedlama ili raviolima, ovisno o veličini. Dim sum jela mogu biti velika ili mala, otvorena ili zatvorena te se mogu kuhati u temeljcu, na pari u posebnim košarama od bambusa ili pržiti u dubokoj masnoći

Matcha mak rolice
Matcha mak rolice

Matcha prah je oblik zelenog čaja koji se koristi u Kini i Japanu već stoljećima. Ovaj zeleni prah možemo dodati u kavu, smoothie, jogurt, zobenu kašu, kolače i brojne slastice, ali i u slana jela poput variva, umaka i preljeva