Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Rakovica na dva načina
Rakovica na dva načina

Jeste li ikada probali rakovicu? Ispod opasne vanjštine krije se slatko i ukusno meso. Rakovice je najbolje pripremiti svježe, istog dana ulovljene i po mogućnosti žive

Limun cheesecake
Limun cheesecake

Jednostavan, osvježavajući, lagan cheesecake od limuna, a još se i ne peče, može li bolje?

Quiche sa špinatom
Quiche sa špinatom

Jeste li znali da špinat potječe s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka? Špinat možete veoma lako uzgojiti i u svom vrtu ili čak u malo većoj posudi za biljke. Tako ćete si omogućiti gotovo nepresušan izvor ove super hrane.

Kuglof od naranče i jogurta
Kuglof od naranče i jogurta

Miris naranče je blag, nježan, osvježavajuć i lagano slatkast. A takav je i ovaj kuglof. Potrebna vam je jedna zdjela, pjenjača i nekoliko minuta da pripremite smjesu. Nakon sat vremena možete uživati uz popodnevni čaj ili kavu te krišku ovog mirisnog kuglofa

Salata s narom i citrusima
Salata s narom i citrusima

Nakon praznika i pretjerivanja u hrani i piću vrijeme je za neka laganija jela! Salata je uvijek odlična ideja, a ukoliko je nadogradite s nekoliko sastojaka može biti i cjeloviti obrok

Slana zvijezda kruh
Slana zvijezda kruh

Ovaj zanimljiv i oku ugodan trgajući kruh je punjen s domaćom salsom, vrhnjem i sirom. Ukoliko nemate vremena za mijesiti i dizati tijesto možete koristiti i kupovno lisnato tijesto, no onda su tekstura i okus malo drugačiji

Lješnjak makroni
Lješnjak makroni

Makroni se rade od bjelanjaka, šećera i još jednog umiješanog sastojka, kokosa, oraha ili lješnjaka

Palačinke od mandarine i maka
Palačinke od mandarine i maka

Iako mandarine najčešće jedemo svježe, tu i tamo napravim neku slasticu s njima. Ovoga puta su to palačinke s dodatkom maka. Pomalo neobična kombinacija, ali veoma ukusna i aromatična!

Jesenski kolač s aromatiziranim biskvitom i pečenim kruškama
Jesenski kolač s aromatiziranim biskvitom i pečenim kruškama

Kruške su dobar su izvor dijetalnih vlakana koja pozitivno utječu na zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava

Tortice od kestena i čokoladnog moussea
Tortice od kestena i čokoladnog moussea

Lovranski maruni glase za jednu od najkvalitetnijih vrsta pitomog kestena, ne samo u Hrvatskoj, nego i ovom dijelu svijeta. Ovu sezonu maruna okrunila sam ovim slatkim, čokoladnim mousse torticama. Priprema je malo kompliciranija i ima puno zaprljanog posuđa, ali isplati se!