Kruška je izvrstan izvor vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje. Redovita konzumacija kruške može poboljšati probavu, smanjiti rizik od kroničnih bolesti i podržati zdravlje srca

Kruška je jedna od najstarijih voćaka koje se uzgaja već tisućama godina. Prvi zapisi o uzgoju kruške potječu iz drevne Kine, a kasnije se proširila na područje Mediterana i Europe. Danas se kruška uzgaja širom svijeta, a najpoznatije sorte dolaze iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

Kruška je izvrstan izvor vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje. Osim vitamina C i kalija, kruška sadrži i vitamine K i B-kompleksa, uključujući folnu kiselinu.

Redovita konzumacija kruške može poboljšati probavu, smanjiti rizik od kroničnih bolesti i podržati zdravlje srca.

Vlakna u kruški pomažu u održavanju zdrave probave, također može pomoći u regulaciji tjelesne težine zbog niskog kalorijskog sadržaja i visokog udjela vode, što pridonosi osjećaju sitosti.

Kruška je svestrano voće koje se koristi u raznim kulinarskim pripravcima. Njena slatkoća i sočnost čine je idealnim sastojkom za deserte, salate, glavna jela i pića. Može se koristiti svježa, pečena, kuhana ili sušena. U desertima, kruška se često kombinira s cimetom, medom i orašastim plodovima.

U salatama, kruška se dobro slaže s orašastim plodovima, sirom i zelenim lisnatim povrćem. U glavnim jelima, kruška se može koristiti kao prilog mesu, posebno svinjetini i peradi.

Također, kruška se koristi u pripremi džemova, kompota i sokova.


SASTOJCI:

130 g čokolade

100 g šećera

150 g brašna

125 ml ulja

3 jaja

1 prašak za pecivo

Pola žličice cimeta

Prstohvat soli

Dvije kruške

Šaka lješnjaka

 

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka i bjelanjke istucite u snijeg. Čokoladu otopite na pari. Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne pobijele, dodajte ulje i rastopljenu čokoladu, pa nakon toga i brašno. Dobro promiješajte. Ručno umiješajte bjelanjke. Smjesu izlijte u kalup za pečenje. Kruške operite, očistite sredinu i koštice pa narežite na tanke ploške. Kruške rasporedite po smjesi i posipajte sjeckanim lješnjacima. Pecite na 180°C oko 40 minuta.