Chutney je pikantni slatko-kiseli umak od zrelog voća, povrća i začina koji oplemenjuje brojna jela.
Ovaj zanimljivi umak se u Indiji kuha već stoljećima, gotovo svaka obitelj ima svoj recept. Za vrijeme kolonizacije Indije Englezi su chutney prenijeli u Europu i počeli ga ukuhavati i spremati u staklenke, pa je izvorno svježe kuhani kremasto-tekući umak dobio novu gušću teksturu.
Chutney se sprema od mješavine sezonskog zrelog, sočnog voća, povrća te začinskog bilja i začina.
Poslužuje se uz tradicionalna azijska jela, poput curryja, ali i jela od riže, povrća, jaja, uz razna mesna jela i kao dodatak raznim sendvičima, bruschettama, uz krekere, kao i uz razne hladne plate od sireva i suhomesnatih proizvoda.
SASTOJCI:
450 g svježih smokava
1 veća kapula
250 ml jabučnog octa
100 g smeđeg šećera
2-3 cm korijena đumbira
1 žličica cimeta
1 žličica chillija
1/2 žličice soli
PRIPREMA:
Smokve oprati i narezati na komade, kapulu nasjeckati na grubo. Đumbir oguliti i naribati. Sve sastojke staviti u lonac i na srednje jakoj vatri kuhati dok se šećer ne rastopi. Smanjiti vatru i kuhati nekih sat vremena uz miješanje do konzistencije marmelade. Gotov chutney pohraniti u sterilne staklenke.