Chutney je pikantni slatko-kiseli umak od zrelog voća, povrća i začina koji oplemenjuje brojna jela.   


Ovaj zanimljivi umak se u Indiji kuha već stoljećima, gotovo svaka obitelj ima svoj recept.  Za vrijeme kolonizacije Indije Englezi su chutney prenijeli u Europu i počeli ga ukuhavati i spremati u staklenke, pa je izvorno svježe kuhani kremasto-tekući umak dobio novu gušću teksturu.

Chutney se sprema od mješavine sezonskog zrelog, sočnog voća, povrća te začinskog bilja i začina.

Poslužuje se uz tradicionalna azijska jela, poput curryja, ali i jela od riže, povrća, jaja, uz razna mesna jela i kao dodatak raznim sendvičima, bruschettama, uz krekere, kao i uz razne hladne plate od sireva i suhomesnatih proizvoda.




SASTOJCI:

450 g svježih smokava

1 veća kapula

250 ml jabučnog octa

100 g smeđeg šećera

2-3 cm korijena đumbira

1 žličica cimeta

1 žličica chillija

1/2 žličice soli

 

PRIPREMA:

Smokve oprati i narezati na komade, kapulu nasjeckati na grubo. Đumbir oguliti i naribati. Sve sastojke staviti u lonac i na srednje jakoj vatri kuhati dok se šećer ne rastopi. Smanjiti vatru i kuhati nekih sat vremena uz miješanje do konzistencije marmelade. Gotov chutney pohraniti u sterilne staklenke.