Prvi su browniesi pripremljeni u  Chicagu krajem 19. stoljeća, popularizirani su početkom 20. stoljeća u Americi i od tada su pokorili svijet svojom suhom i hrskavom koricom te mekom i vlažnom unutrašnjošću

 

Sezona tikvica je u punom jeku i idealno je vrijeme da isprobate ovu pomalo neobičnu slasticu.

Vjerujem da je i drugim ljubiteljima čokolade, kao i meni, brownies jedan od najdražih kolača. Prvi su browniesi pripremljeni u  Chicagu krajem 19. stoljeća, popularizirani su početkom 20. stoljeća u Americi i od tada su pokorili svijet svojom suhom i hrskavom koricom te mekom i vlažnom unutrašnjošću. Što je čokolada koju koristite kvalitetnija, to će browniesi biti ukusniji.

Danas postoji mnogo recepata za browniese. Mogu se pripremiti od samo dva sastojka, dok je kod nekih recepata potrebno i više od 20-ak sastojaka. Često se pripremaju uz dodatak orašastih plodova, krem sira, voća. Postoje i mnoge zdravije verzije browniesa, kao i one bez glutena, bez jaja, šećera…

Pečeni browniesi se režu na kocke te se mogu jesti topli, ohlađeni, na sobnoj temperaturi, sami ili s dodatkom sladoleda od vanilije, tučenog slatkog vrhnja, posipani šećerom…

Moja zdravija verzija browniesa je s tikvicom i bez jaja te s kokosovim uljem i šećerom kokosovog cvijeta. Možda vam se čini nespojivim, no tikvica i čokolada jako dobro funkcioniraju zajedno.

 


SASTOJCI:

  • 2 tikvice (oko 300 g)
  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g šećera kokosovog cvijeta
  • 150 g tamne čokolade
  • 2 žlice kakao praha
  • 100 ml otopljenog kokosovog ulja
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 i pol žličica praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

 

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijati na 180ºC. Kalup za pečenje obložiti papirom za pečenje. Koristila sam kalup veličine 30×18 centimetara. Tikvice naribati, čokoladu otopiti na pari. Sve suhe sastojke (brašno, šećer, kakao, sodu, prašak za pecivo, sol) promiješati zajedno.

U suhe sastojke dodati naribane tikvice i ekstrakt vanilije. Dobro promiješati.

U smjesu dodati kokosovo ulje i otopljenu čokoladu i sve zajedno dobro promiješati dok se svi sastojci ne sjedine ili ubaciti sve sastojke u multipraktik i miksati dok se ne sjedini.

Peći na 180ºC oko 30 minuta.

Gotov kolač narezati na kocke.

U slast!