Meso patišon tikvice je meko, nježno, slatkasto i ukusno. Svojim okusom podsjeća na okus zelenih tikvica, pa se može spravljati i na iste načine. Ova tikvica je bogata magnezijem, vitaminom C i A te sadrži skoro sve vitamine grupe B, vitamin E i karoten


Na placi ili u susjedovom vrtu sigurno ste vidjeli ove tikvice zanimljivog oblika, bijele boje. Riječ je o patišon tikvici (Cucurbita pepo), koja ima oblik spljoštenog diska, zbog čega podsjeća na svemirski brod, pa je neki nazivaju i UFO bundeva.

Patišon tikva je grmolika vrsta tikve, sije se u svibnju izravno u zemlju. Plodovi su jestivi i ukrasni, težine od 200 – 300 g. Nakon berbe mogu se dosta dugo čuvati, najbolje na sobnoj temperaturi.

Meso patišon tikvice je meko, nježno, slatkasto i ukusno. Svojim okusom podsjeća na okus zelenih tikvica, pa se može spravljati i na iste načine. Ova tikvica je bogata magnezijem, vitaminom C i A te sadrži skoro sve vitamine grupe B, vitamin E i karotin. Mladi plodovi ne moraju biti oguljeni jer je koža još mekana, a sjeme još nije izraženo.



Manji plodovi ove biljke se čak mogu i kiseliti, a nije nemoguće ukiseliti i veće primjerke.

Patišone najčešće koristim u maneštricama, rižotima, grillane i pohane, a danas vam donosim recept za jednu divnu, osvježavajuću, kremastu juhu od svega nekoliko sastojaka koja je gotova za 30-ak minuta.
 

SASTOJCI:

  • 750 g očišćenih patišona narezanih na kockice(2-3 komada)
  • 1 kapula, nasjeckana
  • 4 režnja češnjaka, nasjeckani
  • nekoliko listića svježe mente
  • sol
  • papar
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 litra povrtnog temeljca ili vode





PRIPREMA:

Zagrijati maslinovo ulje u loncu. Dodati kapulu i dinstati dok ne postane prozirna i mekana. Dodati patišon narezan na kockice i češnjak te dinstati još par minuta.

Dodati povrtni temeljac, sol i papar te pustiti da zakuha. Kada zakuha, kuhati 15-ak minuta ili dok patišon ne postane mekan.

Maknuti s vatre, dodati mentu te izmiksati (štapnim mikserom ili u blenderu) dok juha ne postane glatka i kremasta.

Poslužiti ukrašeno mentom.

Dobar tek!