Trešnje! Te obožavane male, slatke, sočne, crvene bobice! Sezona im je u punom jeku i iako su najslađe tek ubrane sa stabla, jednako su ukusne i u nekom desertu. Jedini problem predstavlja uklanjanje koštica, što usporava pripremu, no za ovu ukusnu pitu se isplati potruditi s otkoštavanjem.
Trešnja (lat. Prunus avium L.) je listopadna voćka koja pripada porodici Rosaceae, rodu Prunus.
Trešnja je voće u bliskom rodu sa šljivama, a nešto daljem s breskvama i nektarinama.
Plod trešnje okrugla je mesnata koštunica, crvene do crno-ljubičaste boje, ovisno o sorti, veoma ukusno i korisno voće za jelo i preradu.
Smatra se da je pradomovina trešnje Mala Azija. Zahvaljujući Starim Rimljanima, ova je voćka stigla u Rim gdje je potom započeo njezin intenzivan uzgoj. Njezini plodovi postali su omiljeno voće rimskih vojnika koji su vjerovali da ove slatke mesnate bobice podižu energiju i osnažuju.
Ove crvene bobice u sebi skrivaju razne sastojke koje višestruko pridonose zdravlju i ljepoti.
Trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata.
Svoju tamnocrvenu boju trešnje duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava, koji pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija te bolova povezanih s gihtom.
Ovo supervoće smatra se izvrsnim izvorom minerala bora, koji izuzetno povoljno utječe na zdravlje i kvalitetu kostiju. Beta-karoten iz trešanja pospješuje rast kostiju i zubi, održava kožu zdravom i štiti od infekcija. Neophodan je i za zdravlje očiju i očuvanje dobrog vida.
U svježem stanju trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, ali i sok od trešnje se pokazao vrlo koristan sportašima jer može umanjiti bol u mišićima nakon trčanja. Istraživanja su pokazala da je 20 trešanja učinkovitije od jednog aspirina.
100 grama trešanja ima svega 63 kalorije. Niskog glikemijskog indeksa, trešnje su dobar izbor i za dijabetičare jer smanjuju razinu šećera u krvi. Na trećem su mjestu među voćem po učinku snižavanja LDL kolesterola u krvi, koji pridonosi razvoju ateroskleroze te uzrokuje srčani i moždani udar, a korisne su i u prevenciji karcinoma debelog crijeva.
Peteljka ploda bogata je taninom, gorkim tvarima, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerom i mineralima. Zahvaljujući svome sastavu, peteljke se u narodnoj medicini koriste za čajeve koji potiču izlučivanje mokraće i bubrežnih kamenaca, za njegu i obnovu suhe kože te za uklanjanje podočnjaka.
Trešnje imaju kratak vijek trajanja pa pri kupnji tražite plodove s peteljkama, izrazite crvene boje i čvrste vanjske kožice. Izbjegavajte plodove koji su natučeni.
Trešnje možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Povremeno provjerite plodove i odstranite one koji su se pokvarili. Trešnje se zamrznute mogu čuvati do godinu dana.
Trešnje se koriste u kompotima, džemovima, marmeladama, od njih se rade likeri i rakije. Mogu se koristiti u pripremiti raznih pirea, pjenica, sorbeta, umaka, nadjeva, u voćnim salatama, tortama i kolačima.
SASTOJCI:
TIJESTO:
- 300 g glatkog brašna
- 230 g maslaca
- 1 žličica soli
- 6-8 žlica hladne vode
NADJEV S TREŠNJAMA:
- 500 g trešanja
- 100 g šećera
- 250 g kiselog vrhnja
- 3 žlice brašna
- prstohvat soli
MRVICE:
- 50 g brašna
- 50 g šećera
- 2 žlice maslaca
PRIPREMA:
Za tijesto promiješajte brašno i sol, pa dodajte narezan maslac i dlanovima ga umijesite u brašno da dobijete mrvičasto tijesto. Dodavati 2 po 2 žlice vode i mijesiti tijesto dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi. Napravite disk od tijesta, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Trešnje operite i uklonite peteljke i koštice. Promiješajte šećer s kiselim vrhnjem, brašnom i solju.
Za mrvičasti posip rukama umijesite mrvice od brašna, šećera i maslaca.
Pećnicu zagrijte na 170°C.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, ostavite 5 minuta na sobnoj temperaturi pa razvaljajte u obliku kruga. Tijesto prebacite u kalup za pitu, po njemu rasporedite trešnje i na njih izlijte smjesu s vrhnjem. Po vrhu pospijte mrvice.
Pitu stavite peći na 170°C, oko 45 minuta ili dok se ne zarumeni.