Plodovi amule poznati su pod različitim imenima poput divlja šljiva, ciborica, dženerika, arzelinka te brojnim drugim. Amula dozrijeva od srpnja do rujna. Zreli su plodovi slatko-kiselkasti i sočni


Ima jedan napušteni vrt u mom susjedstvu, i već danima gledam kako mi se smješe crvene bobice. Naravno, riječ je o amulama. Momentalno se prisjetim djetinjstva, kako smo se penjali na stabla, jeli nezrele plodove i kako su nas roditelji upozoravali da će nas boliti trbuh, iako nikada nikoga nije bolio.

Amule su slatkasto-kiselkasti plodovi stabla iz porodice ruže, latinskog naziva Prunus cerasifera. Često se može vidjeti i varijanta ovog stabla s crvenim lišćem i crvenim plodovima (P. cerasifera 'Nigra'). Plodovi amule poznati su pod različitim imenima poput divlja šljiva, ciborica, dženerika, arzelinka te brojnim drugim. Amula dozrijeva od srpnja do rujna. Zreli su plodovi slatko-kiselkasti i sočni.

Prepune su antioksidansa, bogate su vitaminima A i B te kalcijem. 

Mogu se jesti svježi plodovi, samostalno, kao dodatak jogurtima ili voćnim salatama, koriste se za izradu raznih pekmeza, džemova, umaka, preljeva, sokova i likera, sladoleda te kao sočni dodatak brojnim biskvitnim kolačima, pitama i štrudlama, krostatama…



 

SASTOJCI:

200 g svježih amula

350 g brašna

225 g maslaca

225 g svježeg sira

Prstohvat soli

Žlica smeđeg šećera

Žlica gustina

 

PRIPREMA:

U multipraktiku promiješajte brašno, sir, maslac i sol. Kada se sve zajedno dobro izmiješa, prebacite na podlogu i umijesite glatko tijesto. Omotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku nekih 30 minuta. Za to vrijeme operite i očistite amule. Otkoštene amule promiješajte sa žlicom šećera i gustina. Tijesto razvaljajte i izrežite krugove. U sredinu stavite 2-3 amule, preklopite i krajeve stisnite vilicom ili uz pomoć kalupa za jastučiće. Jastučiće slažite na lim za pečenje, lagano zarežite po vrhu, premažite ih jajetom i pecite na 180°C oko 20 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Gotove jastučiće posipajte šećerom u prahu.