Ovi baršunasti plodovi su ukusni, jedu se svježi, suše se ili se prerađuju u sokove, džemove i kompote

Marelica (lat. Prunus armeniaca) pripada rodu Prunus porodice Rosaceae, kao i drugo koštuničavo voće: šljive, bademi, breskve, višnje, trešnje.

Vjeruje se da potječe iz sjeveroistočne Kine, odakle je prenesena u Armeniju, a potom, zahvaljujući Rimljanima proširena po cijeloj Europi.
Plod marelice je koštunica narančaste boje, na dijelu gdje je plod izložen suncu i malo crvene boje. Promjera je 3 do 5 cm i neznatno dlakava. Dozrijeva od lipnja do kolovoza, ovisno o sorti. Koštica je velika i tvrda te sadrži jednu sjemenku.
Ovi baršunasti plodovi su ukusni, jedu se svježi, suše se ili se prerađuju u sokove, džemove i kompote. Jestive su i sjemenke. Od sjemenki se hladnim prešanjem proizvodi biljno ulje koje se koristi u kozmetici za njegu kože. 
Marelica je odličan izvor vitamina C i A. Uz njih bogata je i vitaminima K, B1, B2, B3, B6, E te mineralima kalijem, kalcijem, bakrom, željezom, magnezijem, manganom, fosforom i cinkom.
Marelice obiluju i karotenoidima koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva.
Jedan od najznačajnijih je likopen koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja te prevencije kancerogenih oboljenja.
Odličan su izvor dijetalnih vlakana koja doprinose zdravlju probavnog sustava, održavaju pravilan metabolizam te smanjuju loš kolesterol.





SASTOJCI ZA 12 MUFFINA:

200 g glatkog brašna
1 jaje
150 g šećera (koristila sam smeđi šećer)
200 g grčkog jogurta
100 g otopljenog maslaca
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
3-4 sitno nasjeckane marelice



PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 180°C.
Posebno promiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi promiješajte tekuće sastojke. Suhe sastojke dodajte u tekuće i promiješajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte nasjeckane marelice i umiješajte u smjesu. Napunite košarice za muffine i pecite oko 25 minuta, na 180°C dok se ne zarumene.
Možete ih poslužiti za doručak, užinu ili ponijeti na izlet.