Ovaj jednostavan kolač s breskvama i borovnicama je idealan za popodnevna druženja uz kavu


Njami, započela je sezona bresaka i borovnica! Da bismo iskoristili sav njihov potencijal, najbolje ih je konzumirati sirove, no tu i tamo se treba i počastiti. A ovaj jednostavan kolač je idealan za popodnevna druženja uz kavu.

Breskva je sočan plod drveta Prunus persica. Okruglog je oblika, crvenkasto-žute boje, površine prekrivene dlačicama i svojstvene arome.
Breskve potječu iz Kine, gdje su prvi put kultivirane prije čak 4.000 godina. Mogu rasti i u hladnijim klimama te preživjeti temperaturu od -30°C.
Ovo sočno voće niske je energetske vrijednosti od samo 40-ak kcal na 100 g. Sadrži 87% vode, 11% ugljikohidrata i vrlo male količine bjelančevina i masti. Najzastupljeniji vitamini u breskvi su A, C, E, K i B3. Od minerala tu su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen.

Osim u svježem obliku, breskve se mogu kuhati, konzervirati, sušiti, pariti ili peći. Svježa, kuhana ili pečena breskva može se koristiti u povrtnim i voćnim salatama te kao izvrstan dodatak šunki i patki. Osim u kolačima i salatama, breskve možete iskoristiti za kompot, džem, umak ili liker, a savršene su i za pripremu osvježavajućeg domaćeg čaja. U kombinaciji s alkoholom mogu se flambirati ili biti dio koktela.


SASTOJCI:

200 g brašna
150 g šećera
2 jaja
125 g grčkog jogurta
1 žličica praška za pecivo
150 g borovnica
2-3 manje breskve
Prstohvat soli

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Jaja miksajte sa šećerom dok ne pobijele, dodajte omekšali maslac i jogurt. Miksajte dok se ne sjedini. Dodajte brašno, sol i prašak za pecivo te dobro sve zajedno promiješajte. Smjesu izlite u kalup za pečenje. Koristila sam okrugli promjera 20 centimetara.

Po vrhu smjese rasporedite breskve i borovnice pa stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 40 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Gotov kolač možete posipati šećerom u prahu i poslužiti s kuglicom sladoleda ili šlaga.