Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Tortice od kestena i čokoladnog moussea
Tortice od kestena i čokoladnog moussea

Lovranski maruni glase za jednu od najkvalitetnijih vrsta pitomog kestena, ne samo u Hrvatskoj, nego i ovom dijelu svijeta. Ovu sezonu maruna okrunila sam ovim slatkim, čokoladnim mousse torticama. Priprema je malo kompliciranija i ima puno zaprljanog posuđa, ali isplati se!

Kruh s ciklom, medom i orasima
Kruh s ciklom, medom i orasima

Ovaj kruščić oduševljava svojom bojom, dok okusom podsjeća na uskršnju pincu

Pašteta od šampinjona i vrganja
Pašteta od šampinjona i vrganja

Šampinjon je zdrava namirnica zbog niske kaloričnosti, zbog toga što sadrži antioksidanse i što je bogata hranjivim tvarima.U medicini se koristi zbog svojih ljekovitih svojstava koji uključuju beta - glukane, ergotionein, selen, kalij, fosfor i vitamine B - kompleksa. Pomaže u smanjenju upalnih procesa u tijelu i jača imunološki sustav, snižava kolesterol

Babka od jabuke i cimeta
Babka od jabuke i cimeta

Babka je tradicionalni poljski uskršnji kolač od dizanoga tijesta, no u ovoj kombinaciji s jabukom i cimetom odlična je za otvaranje jesenske sezone

Kroketi od tikvica
Kroketi od tikvica

Tikvice sam pripremila u obliku kroketa, pečenih u pećnici, hrskavih izvana, mekanih iznutra. Ove krokete možete poslužiti kao prilog ili kao finger food uz neki umak

Tart od smokava, badema i meda
Tart od smokava, badema i meda

Kraj ljeta obilježit ćemo tartom sa smokvama - slatkim i sočnim voćkama koje rastu gotovo na svakom uglu Mediterana!

Banana energetske kuglice s okusom banana breada
Banana energetske kuglice s okusom banana breada

Za ovaj jednostavni recept vam ne treba puno vremena, niti je potrebno paliti pećnicu po ovim vrućinama. A krajnji rezultat ima okus po banana kruhu. Radi se o energetskim kuglicama, a glavni sastojak je, naravno, banana, a uz nju tu su datulje, zobene pahuljice, orasi, čokoladne kapljice i cimet

Knedle od marelica
Knedle od marelica

Knedle s marelicama jedno su od najpopularnijih austrijskih jela, a mogu se raditi od dvije vrste tijesta – u tradicionalnoj verziji od krumpira i s tijestom od sira. Vrlo se brzo pripremaju i mogu biti lagana i ukusna ljetna večera ili desert

Mrvičasti kolač od bresaka
Mrvičasti kolač od bresaka

Breskve su najzdravije ako ih jedemo svježe, no od njih možemo napraviti svakakva fina jela i deserte. Mi smo ih ubacili u ovaj mrvičasti kolač koji je odličan ljetni desert, pogotovo ako ga poslužite sa sladoledom

Tzatziki
Tzatziki

Krastavci su odličan dodatak miješanim salatama, salati od tune ili piletine, a vrlo su ukusni i kao samostalna salata, začinjeni uljem, octom i malo soli. Osvježavajućeg su okusa, i to ih čini odličnom namirnicom za vruće ljetne dane