Zadnjih nekoliko godina raspukanci su jedni od najpopularnijih keksića koji krase blagdanske stolove. Uz to što su jako fotogenični, veoma su i ukusni. Hrskavi izvana, mekani iznutra. Najčešće se rade od čokolade, ali mogu se pripremati i s limunom, malinama, makom, orasima, lješnjacima ili nezaobilaznom pistacijom.
Raspuknuti keksići pripremaju se tako da se od odležalog tijesta oblikuju kuglice koje se potom uvaljaju u kristalni šećer, pa u šećer u prahu. Tijekom pečenja kuglice poprime karakterističan raspuknuti izgled koji ih čini prepoznatljivima.
Sastojci:
-
185 g glatkog brašna
-
40 g mljevenih pistacija
-
1 prašak za pecivo
-
Prstohvat soli
-
50 g maslaca
-
50 g bijele čokolade
-
2 žlice paste od pistacija
-
60 g šećera
-
1 vanilin šećer
-
Zelena prehrambena boja (po želji; ja nisam koristila)
-
Kristalni šećer i šećer u prahu (za uvaljavanje)
Priprema:
-
Otopite maslac i bijelu čokoladu na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici.
-
U zasebnoj posudi pjenasto umiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
-
Dodajte otopljeni maslac, čokoladu i pastu od pistacija, pa kratko miksajte dok se sve dobro ne poveže.
-
U drugoj posudi sjedinite suhe sastojke: brašno, mljevene pistacije, prašak za pecivo i prstohvat soli.
-
Špatulom umiješajte suhe sastojke u smjesu s jajima. Miješajte dok ne dobijete homogeno tijesto.
-
Tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku kako bi se stisnulo.
-
Kad se tijesto ohladi, oblikujte kuglice od otprilike 10 g. Svaku kuglicu uvaljajte prvo u kristalni šećer, a zatim u šećer u prahu.
-
Posložite kuglice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
-
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 9 minuta.
Vaši raspukanci od pistacija su spremni!