Zadnjih nekoliko godina raspukanci su jedni od najpopularnijih keksića koji krase blagdanske stolove. Uz to što su jako fotogenični, veoma su i ukusni. Hrskavi izvana, mekani iznutra. Najčešće se rade od čokolade, ali mogu se pripremati i s limunom, malinama, makom, orasima, lješnjacima ili nezaobilaznom pistacijom.

Raspuknuti keksići pripremaju se tako da se od odležalog tijesta oblikuju kuglice koje se potom uvaljaju u kristalni šećer, pa u šećer u prahu. Tijekom pečenja kuglice poprime karakterističan raspuknuti izgled koji ih čini prepoznatljivima.



Sastojci:

  • 185 g glatkog brašna

  • 40 g mljevenih pistacija

  • 1 prašak za pecivo

  • Prstohvat soli

  • 50 g maslaca

  • 50 g bijele čokolade

  • 2 žlice paste od pistacija

  • 60 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • Zelena prehrambena boja (po želji; ja nisam koristila)

  • Kristalni šećer i šećer u prahu (za uvaljavanje)



Priprema:

  1. Otopite maslac i bijelu čokoladu na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici.

  2. U zasebnoj posudi pjenasto umiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom.

  3. Dodajte otopljeni maslac, čokoladu i pastu od pistacija, pa kratko miksajte dok se sve dobro ne poveže.

  4. U drugoj posudi sjedinite suhe sastojke: brašno, mljevene pistacije, prašak za pecivo i prstohvat soli.

  5. Špatulom umiješajte suhe sastojke u smjesu s jajima. Miješajte dok ne dobijete homogeno tijesto.

  6. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku kako bi se stisnulo.

  7. Kad se tijesto ohladi, oblikujte kuglice od otprilike 10 g. Svaku kuglicu uvaljajte prvo u kristalni šećer, a zatim u šećer u prahu.

  8. Posložite kuglice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

  9. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 9 minuta.

Vaši raspukanci od pistacija su spremni!