Vjerujem da je gusta juha od bundeve nezaobilazno jesensko jelo gotovo svakog kućanstva, a kada bundevi dodate i leću dobijete ukusan, hranjiv, kremasti, vege obrok prepun proteina i vlakana.

Leća (lat. Lens culinaris) je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki.

Kao pradomovine ove biljke spominju se južna Europa i zapadni dio Azije, dok se danas najviše uzgaja u Indiji, Turskoj, Kanadi i Iranu.

Leća je biljka koja daje sjemenke različitih boja, poput crne, smeđe, crvene, žute i zelene, stoga se u skladu s tim razlikuju njezine vrste.

Crvena leća ne sadrži gotovo nikakve masti, ali je odličan izvor vlakana i proteina. Sadrži brojne vitamine i minerale kao što su  vitamin A, B6 i B9, C, te željezo, cink, magnezij, fosfor, kalcij.

Crvenu leću nije potrebno namakati prije kuhanja jer je manja od drugih leća i podložna raspadanju. 

Od crvene leće se rade kremaste juhe, variva, salate, umaci, indijska jela kao što su dahl ili curry. Također se može koristiti kao zamjenu za meso, u jelima kao što su bolonjez, lazanje, burgeri. 


 

SASTOJCI:

1 veća butternut tikva

1 šalica crvene leće

1 kapula

1 mrkva

3 režnja češnjaka

2cm korijena đumbira

Povrtni temeljac ili voda

Sol

Papar

Chilli

Kurkuma

Maslinovo ulje


PRIPREMA:

Tikvu oprati, oguliti, izvaditi koštice i narezati na komadiće. Kapulu i mrkvu nasjeckati na sitno. U većoj posudi zagrijati maslinovo ulje, dodati nasjeckanu kapulu i naribani đumbir, kada kapula omekša dodati protisnuti češnjak. Dodati mrkvu, tikvu, leću, sve prekriti povrtnim temeljcem, promiješati i ostaviti da se kuha. Kada tikva i leća omekšaju izblendati štapnim mikserom, začiniti solju i paprom, a po želji možete dodati i kurkumu, muškatni oraščić, chili. Servirajte toplo.