Naranča blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Poboljšava rad probavnog sustava te odlično djeluje protiv alergija, upala i virusa. Također, pomaže radu imunološkog sustava. Može se iskoristiti na mnogo načina - u pekmezima, marmeladama, želeima, čajevima, sokovima, koncentratima, eteričnim uljima, kozmetici ili parfemima





Krenimo u novu godinu s jednim zdravijim, bezglutenskim kolačićem!

Naranča je jedna od najpopularnijih voćaka na svijetu. Zbog svoje sočnosti, slatkoće i bogatstva vitaminom C, savršen je međuobrok i dodatak mnogim slasticama, pogotovo u ovim zimskim mjesecima. Osim vitamina C, ovo voće je odličan izvor brojnih nutrijenata - vlakana, antioksidansa, minerala, vitamina A i skupine B, koji ga čine važnim za zdravlje cijelog tijela te saveznikom u borbi protiv pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i tumora.

Naranča blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Poboljšava rad probavnog sustava te odlično djeluje protiv alergija, upala i virusa. Također, pomaže radu imunološkog sustava.

Naranča se može iskoristiti na mnogo načina - u pekmezima, marmeladama, želeima, čajevima, sokovima, koncentratima, eteričnim uljima, kozmetici ili parfemima.

Jeste li znali da je stablo naranče u mnogim kulturama simbol braka i ljubavi? Naranče nalazimo na renesansnim slikama bračnih parova. Na vjenčanjima mladenke često stavljaju narančin cvijet u kosu ili nose bukete od tih cvjetova, a cvjetovi se često koriste i kao dekoracija na vjenčanim tortama.

Dobila sam domaće, netretirane naranče. Koricu sam naribala i spremila, a jedna je završila u ovom sočnom i aromatičnom kolaču u kombinaciji s mrkvom i lješnjacima.


Sastojci:

  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 120 g naribane mrkve
  • 130 g sitno mljevenih lješnjaka ili brašna od badema
  • Sok i korica 1 naranče
  • 1 žličica praška za pecivo


Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pjenasto umutite jaja sa šećerom.
  3. Dodajte naribanu mrkvu, sok i koricu naranče, mljevene lješnjake i prašak za pecivo te dobro promiješajte dok se svi sastojci ne povežu.
  4. Smjesu izlijte u kalup za pečenje (koristila sam okrugli kalup promjera 18 cm).
  5. Pecite 30 minuta.

Uživajte u ovom ukusnom i zdravom kolaču!