Naranča blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Poboljšava rad probavnog sustava te odlično djeluje protiv alergija, upala i virusa. Također, pomaže radu imunološkog sustava. Može se iskoristiti na mnogo načina - u pekmezima, marmeladama, želeima, čajevima, sokovima, koncentratima, eteričnim uljima, kozmetici ili parfemima
Krenimo u novu godinu s jednim zdravijim, bezglutenskim kolačićem!
Naranča je jedna od najpopularnijih voćaka na svijetu. Zbog svoje sočnosti, slatkoće i bogatstva vitaminom C, savršen je međuobrok i dodatak mnogim slasticama, pogotovo u ovim zimskim mjesecima. Osim vitamina C, ovo voće je odličan izvor brojnih nutrijenata - vlakana, antioksidansa, minerala, vitamina A i skupine B, koji ga čine važnim za zdravlje cijelog tijela te saveznikom u borbi protiv pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i tumora.
Naranča blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Poboljšava rad probavnog sustava te odlično djeluje protiv alergija, upala i virusa. Također, pomaže radu imunološkog sustava.
Naranča se može iskoristiti na mnogo načina - u pekmezima, marmeladama, želeima, čajevima, sokovima, koncentratima, eteričnim uljima, kozmetici ili parfemima.
Jeste li znali da je stablo naranče u mnogim kulturama simbol braka i ljubavi? Naranče nalazimo na renesansnim slikama bračnih parova. Na vjenčanjima mladenke često stavljaju narančin cvijet u kosu ili nose bukete od tih cvjetova, a cvjetovi se često koriste i kao dekoracija na vjenčanim tortama.
Dobila sam domaće, netretirane naranče. Koricu sam naribala i spremila, a jedna je završila u ovom sočnom i aromatičnom kolaču u kombinaciji s mrkvom i lješnjacima.
Sastojci:
- 50 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 120 g naribane mrkve
- 130 g sitno mljevenih lješnjaka ili brašna od badema
- Sok i korica 1 naranče
- 1 žličica praška za pecivo
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pjenasto umutite jaja sa šećerom.
- Dodajte naribanu mrkvu, sok i koricu naranče, mljevene lješnjake i prašak za pecivo te dobro promiješajte dok se svi sastojci ne povežu.
- Smjesu izlijte u kalup za pečenje (koristila sam okrugli kalup promjera 18 cm).
- Pecite 30 minuta.
Uživajte u ovom ukusnom i zdravom kolaču!