Princes krafne jedan su od deserata koji su obilježili naše djetinjstvo. Uz dodatak hrskavog sloja nastale su Choux au craquelin.
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!

SASTOJCI:

Hrskavi ili Craquelin sloj:

  • 60 g maslaca sobne temperature
  • 80 g šećera
  • 80 g brašna (za čokoladnu verziju smanjite brašno i dodajte 10 g kakaa)

Kuhano tijesto ili Choux:

  • 125 ml vode
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 75 g brašna
  • 2 jaja

Slastičarska krema:

  • 250 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žumanjka
  • 25 g gustina
  • 15 g maslaca
  • 150 ml mliječnog vrhnja za šlag

PRIPREMA:

  1. Priprema kreme:

    Zavrijte mlijeko, a ostale sastojke (osim maslaca) izmiješajte u posebnoj zdjelici.Vruće mlijeko postupno dodajte u smjesu, brzo izmiješajte, pa sve zajedno vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje 3-4 minute, dok se krema ne zgusne i postane svilenkasta. Na kraju dodajte maslac, promiješajte, prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu kreme i ohladite. Hladnoj kremi možete (ali ne morate) dodati tučeno vrhnje i dobro izmiješati. Za dodatne arome možete dodati pastu od pistacija, lješnjaka ili otopljenu čokoladu.

  2. Priprema hrskavog sloja:

    Izmiksajte sve sastojke u homogenu smjesu. Razvaljajte na debljinu od 2 mm između dva papira za pečenje, stavite na ravnu podlogu i stavite u zamrzivač ili hladnjak da se stisne.

  3. Priprema tijesta:

    U manji lonac stavite vodu, maslac, sol i šećer te kuhajte dok ne zakuha i maslac se rastopi. Maknite s vatre, dodajte cijelu količinu brašna i dobro promiješajte da se sve sjedini. Vratite na vatru i stalno miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.U mlako tijesto postupno umiksajte jedno po jedno jaje dok ne dobijete glatku smjesu.

  4. Oblikovanje i pečenje:

    Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom i istiskujte male kuglice (2-3 cm) na papir za pečenje, ostavljajući dovoljno razmaka jer će narasti tijekom pečenja. Izvadite hrskavi sloj iz zamrzivača, okruglom modlicom izrežite krugove nešto veće od promjera krafnica i položite ih na vrh svake krafnice. Pecite 30 minuta na 180°C ili dok krafnice ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

  5. Punjenje i posluživanje:

    Gotove krafnice možete prerezati i napuniti kremom, napraviti rupicu nožem pa ih napuniti kremom, ili ih jesti bez dodataka.