Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten


Kupus je lako dostupna i hranjiva namirnica u hladnijem dijelu godine. Ukomponirala sam ga u bezglutenski preokrenuti tart s još dvije sezonske namirnice - mrkvom i porilukom!

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i sjeme. Nadzemni dio, tj. glavica, ovisno o sorti i težini može narasti od 30-50 cm.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske uzgaja se za jesensku berbu i preradu, a u primorskom dijelu se uzgaja u proljeće.

Jedna šalica nasjeckanog, sirovog zelenog kupusa sadrži samo 22 kalorije, bogat je vitaminom C, K, E i vitaminima B grupe.

Također sadrži vlakna, proteine, kalij, kalcij, željezo. Ovo niskokalorično, superhranjivo i izuzetno zdravo povrće idealno je za konzumaciju u zimskim mjesecima. Možete ga koristiti svježeg, u salatama, sendvičima, varivima, ukiseljenog, pečenog.


SASTOJCI:

1 manja glavica kupusa ili pola veće

2 mrkve

Pola poriluka

2 režnja češnjaka

Maslinovo ulje

Sol

Papar

Origano

200 g bezglutenskog brašna (koristila sam kukuruzno, heljdino i rižino)

1 žličica praška za pecivo

250 ml biljnog mlijeka ili vode


PRIPREMA:

Naribajte mrkvu, a kupus i poriluk nasjeckajte na manje trakice. U većoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja pa pirjajte poriluk, dodajte protisnuti češnjak, mrkvu i kupus. Pirjajte dok povrće ne omekša. Začinite solju, paprom i origanom. Kada je gotovo, maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.

U zdjeli promiješajte brašno, pola žličice soli i prašak za pecivo pa dodajte 3 žlice maslinovog ulja i mlijeko. Miješajte dok ne dobijete smjesu malo gušću od smjese za palačinke.

Zagrijte pećnicu na 180C. U okrugli kalup za pitu po dnu rasporedite povrće. Preko povrća rasporedite tijesto, poravnajte da povrće bude ravnomjerno prekriveno. Pecite na 180C 30-40 minuta. Kada je gotovo, pustite 15-ak minuta da se ohladi, pa okrenite na tanjur da povrće bude na vrhu. Poslužite toplo.