Ovo jelo savršen je izbor za ljubitelje jednostavne, ali vrhunske mediteranske kuhinje

Vongole, kućice, rumenke ili brbavice, sivkaste su ili žućkaste morske školjke iz obitelji ladinki. Ljuštura im je podijeljena na dva simetrična dijela, okruglog je oblika i blago zadebljana na kraju gdje se spajaju. Prosječna veličina školjke je oko 3-4 cm, a potrebno im je oko dvije godine da dosegnu tu veličinu. U Jadranu su vongole prisutne u svim njegovim dijelovima, ali najviše na mekanom, pjeskovitom dnu.

Ove školjke žive na morskom dnu, već od 0,5 metara pa do dvadesetak metara dubine. Najčešće se nalaze u pijesku, ali mogu biti i ispod šljunčanog dna ili većih kamenja.

Vongole su bogat izvor zdravih omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala. Odličan su izvor vitamina B12, cinka i željeza te sadrže kolin, koji ima važnu ulogu u očuvanju zdrave jetre.
Ove male školjke zahtijevaju što jednostavniju pripremu zbog svoje nježne strukture, pa se često pripremaju na buzaru, s bijelim ili crvenim vinom, tjesteninom, njokima, u rižotu ili na salatu.

Sastojci:

  • 1 kg vongola
  • 4 režnja češnjaka
  • Nekoliko grančica peršina
  • 250 ml bijelog vina
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
  • 400 g špageta


Priprema:

  1. Razvrstajte očišćene školjke i zatvorite one koje nisu dobro zatvorene. Ako se neka školjka ne može zatvoriti, bacite je.

  2. Zakuhajte vodu za tjesteninu.

  3. Na jaku vatru stavite veću tavu s poklopcem. Sitno nasjeckajte peršin i češnjak.

  4. Stavite tjesteninu u kipuću vodu s prstohvatom soli i kuhajte prema uputama dok ne postane al dente.

  5. U vruću tavu ulijte maslinovo ulje, dodajte češnjak, peršin, sol i papar. Neprestano miješajte, a čim češnjak lagano porumeni, ubacite školjke i prelijte ih vinom. Dobro protresite tavu i poklopite.

  6. Nakon tri do četiri minute školjke će se početi otvarati. Nastavite miješati dok se sve ne otvore. Maknite tavu s vatre i odstranite školjke koje su ostale zatvorene.

  7. Ocijedite tjesteninu i dodajte je u tavu sa školjkama. Miješajte još minutu ili dvije.

  8. Poslužite toplo uz čašu bijelog vina.





Ovo jelo savršen je izbor za ljubitelje jednostavne, ali vrhunske mediteranske kuhinje! Brza priprema i bogatstvo okusa čine ga idealnim obrokom za posebne prilike ili opuštene večere s obitelji i prijateljima. Uživajte u pravoj morskoj poslastici!