Cijeli plod rogača je jestiv i može se upotrebljavati u svježem ili prerađenom stanju, visoke je hranidbene i ljekovite vrijednosti


Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune).

Raste među makijom, u maslinicima, po šumama i kamenitim mjestima u mediteranskom području.

U Hrvatskoj raste na otocima srednje i južne Dalmacije.

Drvo rogača ima široku i gustu krošnju i može doseći visinu i do 15 m.

Plod je 20 cm duga mahuna zelene boje, koja sazrijevanjem, potkraj ljeta, prelazi u tamnosmeđu. Zrela mahuna je slatkastog okusa. Unutar pulpe mahune nalazi se 12 do 15 sjemenki, veličine oko jedan centimetar, koje su smeđe, okrugle i tvrde.

Cijeli plod rogača je jestiv i može se upotrebljavati u svježem ili prerađenom stanju, visoke je hranidbene i ljekovite vrijednosti.

U antičko doba sjemenke rogača služile su kao jedinica za mjeru vaganja zlata. Naime, sjemenke rogača, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja uvijek imaju jednaku masu od 0,18 grama: jedna sjemenka = 1 karat (zrno rogača, grč. = keration). Taj se naziv i danas rabi za 0,18 g zlata.

 


SASTOJCI:

130 g glatkog brašna

60 g mljevenog rogača

100 g šećera

Prstohvat soli

4 jaja

130 g ulja

Žličica praška za pecivo

Šaka lješnjaka/oraha ili nekog drugog orašida


PRIPREMA:

Zagrijati pećnicu na 180°C.

Pjenasto umiksati jaja sa šećerom, u njih dodati ulje i sol i miksati dok se ne sjedini. Dodati brašno i rogač te umiksati u smjesu, ručno umiješati orašide. Izlijte smjesu u kalup za pečenje i stavite peći na 180°C oko 30 minuta. Možete poslužiti uz kuglicu sladoleda.