Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Trešnje su više od ukusne poslastice – one su nutritivno bogata hrana s malo kalorija, izvrstan izvor vlakana koji potiče osjećaj sitosti, pomaže u regulaciji šećera u krvi, podržava zdravlje srca, podiže raspoloženje i regulira san.
Ovi sjajni, sočni plodovi – od jarkocrvene do gotovo crne boje – sadrže značajne količine vitamina C, kalija, vitamina A, B, E, magnezija, željeza i brojnih antioksidansa.
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Sastojci
Tijesto:
-
100 g oštrog brašna
-
100 g sitno nasjeckanih lješnjaka
-
100 g zobenih pahuljica
-
180 g maslaca (hladnog, narezanog na listiće)
-
50 g šećera
Nadjev:
-
500 g trešanja (otkoštenih, narezanih)
-
2 žlice gustina
-
Šećer po potrebi
Priprema
-
Trešnje operite, uklonite peteljke i koštice, narežite ih na komadiće te pomiješajte s gustinom i šećerom prema ukusu.
-
U drugoj posudi pomiješajte brašno, šećer, lješnjake i zobene pahuljice.
-
Dodajte hladan maslac i utrljajte ga prstima u smjesu dok ne dobijete mrvičasto tijesto nalik krušnim mrvicama.
-
Pećnicu zagrijte na 200 °C.
-
Trešnje rasporedite po dnu kalupa za pečenje, zatim preko njih ravnomjerno rasporedite mrvičastu smjesu.
-
Pecite 20 minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
-
Poslužite toplo – idealno uz kuglicu sladoleda od vanilije!