Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!


Trešnje su više od ukusne poslastice – one su nutritivno bogata hrana s malo kalorija, izvrstan izvor vlakana koji potiče osjećaj sitosti, pomaže u regulaciji šećera u krvi, podržava zdravlje srca, podiže raspoloženje i regulira san.

Ovi sjajni, sočni plodovi – od jarkocrvene do gotovo crne boje – sadrže značajne količine vitamina C, kalija, vitamina A, B, E, magnezija, željeza i brojnih antioksidansa.

Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!

Sastojci


Tijesto:

  • 100 g oštrog brašna

  • 100 g sitno nasjeckanih lješnjaka

  • 100 g zobenih pahuljica

  • 180 g maslaca (hladnog, narezanog na listiće)

  • 50 g šećera


Nadjev:

  • 500 g trešanja (otkoštenih, narezanih)

  • 2 žlice gustina

  • Šećer po potrebi


Priprema

  1. Trešnje operite, uklonite peteljke i koštice, narežite ih na komadiće te pomiješajte s gustinom i šećerom prema ukusu.

  2. U drugoj posudi pomiješajte brašno, šećer, lješnjake i zobene pahuljice.

  3. Dodajte hladan maslac i utrljajte ga prstima u smjesu dok ne dobijete mrvičasto tijesto nalik krušnim mrvicama.

  4. Pećnicu zagrijte na 200 °C.

  5. Trešnje rasporedite po dnu kalupa za pečenje, zatim preko njih ravnomjerno rasporedite mrvičastu smjesu.

  6. Pecite 20 minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.

  7. Poslužite toplo – idealno uz kuglicu sladoleda od vanilije!