Najvažniji sastojak chia pudinga su, naravno, chia sjemenke.

To su sitne sjemenke, bijele ili tamnosmeđe do crne boje, koje imaju izuzetno visoku prehrambenu vrijednost. Opskrbljuju nas proteinima, vitaminima A, B, E i D te mineralima poput kalcija, kalija, bakra, željeza, mangana i cinka.
Ovaj puding vrlo je jednostavno napraviti, a rezultira izvrsnim nutritivnim obrokom.

Šipak ili nar (Punica granatum) omiljeno je jesensko voće koje potječe s područja Male Azije, a vremenom se proširilo diljem Mediterana. Postoje razne legende i mitovi o njegovu nastanku. Jedna od njih kaže da je nar posadila Afrodita, a njegov sok je krv boga Dioniza.

Plod nara naraste do 10 cm, ovalnog je oblika te ima tvrdu i grubu koru. Unutrašnjost ploda bogata je sjemenkama i crvenim sokom. Kada sazrije, kora poprima tamnocrvene i bordo nijanse.
Okus može biti sladak ili kiselkast, ovisno o sorti.
Ove slatke crvene sjemenke pravi su izvor vitamina C, K, kalija, magnezija i željeza. Nar je iznimno bogat antioksidansima, vlaknima i raznim fitonutrijentima.

Najjednostavniji i najzdraviji način da nar uključite u svoju prehranu jest da ga konzumirate svježeg. Sjemenke možete iscijediti u sok, dodati u razne salate, ubaciti u smoothie, ali i kuhati razne umake i džemove.

SASTOJCI:

  • 2 šalice biljnog mlijeka (koristila sam kokosovo)
  • 1/4 šalice chia sjemenki
  • 1 šalica sjemenki nara
  • Po želji: med, zobene pahuljice, cimet...


PRIPREMA:

U biljno mlijeko dodajte chia sjemenke i dobro promiješajte. Ostavite neko vrijeme da se stvori gel ili preko noći u hladnjaku. Podijelite na dvije porcije, dodajte voće i uživajte u zdravom i hranjivom obroku.